Už v roce 1993 začíná podnikat. Řídí firmu, která poskytuje komunální služby.

Jako devětatřicetiletý Libor Lukáš přejde z pozice regionálního politika na krajskou úroveň. Jako člen Občanské demokratické strany dělá náměstka prvnímu hejtmanovi Zlínského kraje, lidovci Františku Slavíkovi.

O čtyři roky později vyhrává krajské volby sám. Jako lídr strany v regionu se stává hejtmanem. Za další čtyři roky jej poráží sociální demokrat Stanislav Mišák, jemuž poté dělá statutárního náměstka. Zodpovídá za strategický rozvoj a investice. Některými milován, jinými kritizován. Terčem polemiky je hlavně holešovská průmyslová zóna za 1,6 miliardy korun, o niž se zasadil, ale která zeje až na jedinou firmu prázdnotou.

Svou úlohu v politice vnímá jako veřejnou službu, říká voličům na svém webovém profilu. Marně. ODS získává v letošních krajských volbách jen deset procent hlasů. Libor Lukáš se netají tím, že je zklamaný. Přijde po dvanácti letech o funkci krajského politika? Je to tak. Zastupitelem sice zůstává, ale ve vedení pro něj místo není.

Čím se bude živit? „Jenom politika nikdy nebyla mým jediným zdrojem příjmů," říká Lukáš.

„Byť jsem činnost omezil, nikdy jsem hospodářský sektor neopustil. Budu se věnovat se společníky obchodním záležitostem. Po nějaké době mě to možná restartuje a do politiky se znovu vrátím. Zatím z ní neplánuji odcházet," dodává s tím, že služba veřejnosti je těžká disciplína. Po vypjaté práci i předvolební kampani se ale prý nejdřív potřebuje zklidnit. Zprávy, že by měl dělat ředitele Lázní Luhačovice nebo jít za pomoci Libora Karáska (ODS) na ministerstvo obrany, nyní vyvrací.

„Zatím bych spekulace nekomentoval, ani jedna z nich není teď na stole. Vánoční svátky budou jakýmsi předělem. V lednu uvidím, kam mě vítr zanese," reagoval Lukáš.

A na co osobně je doposud z pozice krajského politika pyšný? V každé oblasti života by prý našel věc, o kterou se v regionu zasadil. Pokud by měl jmenovat konkrétně, je to například mrakodrap, který se i díky němu stal symbolem Zlína. Dále si cení revitalizace Baťova areálu, kam se přesouvá kulturně-společenský život, opravy silnic i fenoménu Velehrad, který kraj rekonstruuje pro 1150. výročí.

MARIE ŠIDLOVÁ