„Máme na autorská práva štěstí. Například pan Procházka uvolňuje hry grátis,“ zmínil herec otrokovického divadelního souboru Racek Jiří Holub. Amatérská produkce hry nazvané Přes přísný zákaz dotýká se sněhu od Antonína Procházky nemůže podle Holuba nijak ohrozit profesionální divadla.

Na původní texty a bezplatné licence spoléhají ve zlínské Základní umělecké škole ve Štefánikově ulici.

„Máme vlastní tvorbu anebo využíváme zvláštního režimu pro školy. Autorskou inscenací byli poslední dobou Strašidláci. Původní dramaturgii jsme využili u Erbenovy Svatební košile,“ podotkla zástupkyně ředitele školy Veronika Jedličková. Texty se hlavně snaží přizpůsobit dětským hercům a mladým divákům. Ekonomka agentury Dilia zastupující autory dramatických a literárních děl Anna Tichá sdělila, že ochotníci ze Zlínska využívají služeb agentury hojně.

„Obracejí se na nás třeba pro úvodní informace,“ uvedla Tichá s tím, že od Dilie lze pořídit jak autorská práva na celou hru, tak i zapůjčit či za symbolickou cenu odkoupit texty. „Poplatky se liší, ale texty lze koupit třeba za padesátikorunu,“ podotkla Tichá. Školy pak mohou v případě, že nevybírají vstupné na svá představení, požádat o bezplatnou licenci či platí jen nízkou částku.

Podle ní hraní bez souhlasu autora není v podstatě možné. Zároveň neví o tom, že by na Zlínsku byly s vykonáváním autorských práv nějaké problémy. „Zpravidla na to přijdeme. Někdy se na nás obrátí i autor, že je jeho dílo někde užívané,“ uzavřela Tichá.