„Sledujeme průměrnou mzdu, abychom mohli zjistit výši podpory v nezaměstnanosti. Z našich záznamů vyplývá, že u dělnických profesí a u lidí ze střední třídy se průměrná mzda dlouhodobě nezvyšuje. Mzda roste jen u zaměstnanců z vyšších příjmových skupin," sdělila mluvčí úřadu práce Miriam Majdyšová.

Výše průměrných platů rostla také v posledním čtvrtletí roku 2012. V posledních třech měsících roku stoupla měsíční mzda až na 24 042 Kč.

„Do růstu mezd v posledním čtvrtletí se patrně promítlo vyplacení odměn zaměstnancům na konci roku. V předchozích třech čtvrtletích docházelo totiž spíše ke stagnaci růstu platů. Nelze tedy říct, že by se zlepšila hospodářská situace a lidé díky tomu vydělávali více peněz," informovala pracovnice statistického úřadu ve Zlíně Soňa Vařeková.

V porovnání s ostatními kraji je průměrná mzda ve Zlínském kraji třetí nejnižší. Nižší platy mají jen lidé v Karlovarském a Pardubickém kraji.

Rozdíl mezi průměrnou mzdou v Praze a mzdou ve Zlínském kraji činí celých 10 448 Kč.

„Obecně platí, že mladí lidé vydělávají méně než lidé ve středním produktivním věku, protože jim chybí praxe. Nejnižší platy mají lidé s nedokončeným základním vzděláním. Pokud jde o jednotlivé profese, nejhůře jsou placeni nekvalifikovaní zaměstnanci vykonávající manuální práce, jako jsou uklízečky, pomocní kuchaři a dělníci. O něco lepší peníze berou pracovníci ve službách a prodeji. Jejich průměrná mzda se pohybuje kolem třinácti a půl tisíce," informoval specialista na pracovní trh Vladimír Smolka. Více peněz vydělávají úředníci a specialisté v oblasti technických profesí, také lékaři a ekonomové, ti vydělávají průměrně kolem dvaceti tisíc i více. Nejlépe jsou na tom řídící pracovníci s platy nad třicet tisíc.

Ze statistik výše platů také vyplývá, jak se průměrné mzdy liší mezi ženami a muži. Ze srovnání vyplývá, že ve Zlínském kraji mají ženy průměrně o 24 % nižší plat než muži. Průměrný plat muže je 25 275 korun, zatímco ženy v kraji berou průměrně jen 19 304 Kč.

Na průměrnou mzdu nedosáhne každý

Průměrná mzda se zvýšila, lidé ze Zlínska to ale na výplatní pásce zpravidla nepocítili.

Výpovědi a odchody

„Běžný policajt, co stává u silnice, bere tak kolem 16 tisíc. Za posledních pár let platy u policie klesly. Průměrná mzda se ale zvýšila, protože hodně těch, co brali míň, odešlo nebo byli vyhozeni, když chtěli větší peníze. Takže u policie zůstalo více lidí v managementu, kteří mají dvoj- a trojnásobné platy. To je také důvod, proč průměrná mzda u policie stoupá, přestože reálná mzda klesla. Se svým platem spokojený nejsem, živím totiž rodinu a žijeme od výplaty k výplatě," svěřil se dopravní policista Honza Král.

„Moje mzda se nezměnila několik let. Zaměstnavatel u kterého pracuji, kašle na to, že by mi měl přidat. Výpověď ale podat nehodlám. Dnes si člověk nemůže vybírat. Kdybych šla jinam, pracovala bych možná ještě za méně peněz. Nezaměstnanost je velká a lidí ochotných pracovat za jakoukoli mzdu je hodně," myslí si Marie Jasná, asistentka v jedné realitní kanceláři. (zoe)