Dětské tábory, dovolené, cesty do sousedního Slovenska, návštěvy koupališť a kulturních akcí, konec testování zaměstnavateli ale i studijní povinnosti.

To jsou důvody, proč lidé ve zvýšené míře navštěvují odběrové místo u zlínského nákupního centra Čepkov. Počet otestovaných zájemců se tu oproti minulému měsíci více než ztrojnásobil.

Za dvě minuty hotovo

V malé zelené „budce“ odbaví zájemce, kteří se předem zaregistrovali na určitou hodinu, tříčlenný personál za dvě minuty. Na výběr je PCR i antigenní test.

Jako jedno z mála center užívají metodu výtěru z krku i z nosu. Zajistí to lepší průkaznost testu. V případě antigenu je přesnost 97,3 procenta, u PCR testů je téměř stoprocentní.

Léto 2021. Ilustrační foto
Čeká nás tropický týden: Morava se rozžhaví, v Čechách se ochladí

„Odjíždím zítra dopoledne na Slovensko. Původně jsem chtěla použít PCR test, jeho výsledky ale nebudou do zítřka hotové. Proto jsem se rozhodla pro antigenní test, jak dopadl, mi přijde zprávou na mobil do půl hodiny,“ svěřila se Ljuba Řezníčková.

Nepříjemný pocit

Samotné odebírání vzorků pro ni bylo nepříjemné.

„Mám dvě děti, představa, že by toto měly absolvovat, není pěkná. Ale raději budu podstupovat testování a budu si hlídat platnost, než bych se měla jít naočkovat. To rozhodně neplánuju,“ dodala Zlíňanka.

Opačné plány má Daniel Vlk.

„Zatím jsem nebyl ani na první dávku. Ale prý se má testování zpoplatnit. To by mi vyšlo pěkně draho. Bude lepší se naočkovat,“ uvažoval.

Na středeční test přišel také kvůli plánované cestě na Slovensko.

„Na hranicích se bude údajně zpřísňovat. Zatím by měl stačit i test, který už teď mám. Nebyl jsem tam ani pět minut. Personál je milý, příjemný a vstřícný,“ ohodnotil.

Nutná rezervace termínu

Studentka Anna ze Zlína přišla do centra kvůli absolvování maturitních testů. Nebyla si jistá, zda postačí první dávka očkování, proto raději volila testování. Na webových stránkách se bez problémů zaregistrovala a vybrala si z dostatečného množství termínů.

Maximální kapacita odběrového místa je 60 lidí za hodinu.

„Ještě minulý měsíc jsme testovali denně sto padesát lidí. Teď je to pět stovek, někdy až šest. Počet se více než ztrojnásobil, o testování je enormní zájem,“ sdělila Deníku Barbora Hejtmánková z odběrového místa u zlínského Čepkova.

Ostudy Zlína: Železniční most Prštné
ANKETA: Tudy chodit nechcete. Vybrali jsme nejostudnější zákoutí Zlína

Provádí tady antigenní i PCR testy, pro pojištěnce i pro samoplátce. U prvně jmenovaného testu dorazí výsledek do půl hodiny sms zprávou, v případě PCR testu, které se ze Zlína sváží do laboratoří v Ostravě, si musíte počkat 48 hodin.

V obou případech přijde na zadanou e-mailovou adresu certifikát v češtině a angličtině, cizinci, kteří centrum také hojně navštěvují, si mohou nechat poslat za příplatek pouze anglickou verzi.

Dodají certifikát

Zájemci se musí na testování objednávat.

„Zejména u starších lidí, nebo z vážných důvodů otestujeme i neobjednané. Na místě můžeme vytisknout i certifikát,“ vysvětlila zdravotnice.

Do odběrového místa ve Zlíně přichází vesměs bezpříznakoví lidé, nebo pacienti, které sem pošle lékař.

„Testy bývají negativní, asi ve dvou případech týdně zachytíme pozitivní výsledek. Daného člověka pozveme k přetestování PCR a další výsledky neznáme, protože dotyčnému přijdou sms zprávou. Systém je propojený s hygienou, která řeší další postup,“ uzavřela Barbora Hejtmánková.