Kromě zhruba stovky demonstrantů byly na náměstí Míru k vidění i symbolické rekvizity jako dělo, šibenice či klec. Protestující si užili i vystoupení několika osobností. Proti zimě jim posloužil svařák zdarma. Nebýt několika transparentů, vypadala by včerejší demonstrace spíš jako klidná předvánoční akce.

Nespokojenost ale oslovení protestující rozhodně neskrývali. „Už při první demonstraci jsem se přihlásil do skupiny proti komunistům ve vládě kraje na Facebooku. Opravdu se mi současný stav nelíbí a jde to s vládou od desíti k pěti," rozčiloval se například dvaatřicetiletý Petr Langer.

Organizátoři demonstrace při příležitosti včerejšího Dne boje za lidská práva pozvali 
i opoziční krajské zastupitele. „Chtěli bychom, aby se zúčastnili demonstrace a aby na vzniklou situaci reagovali," vysvětlil hlavní iniciátor protestu Radek Hegmon z občanského sdružení Repelent 21.

Demonstrace se zúčastnil poslanec Petr Gazdík, primátor Zlína Miroslav Adámek (oba Top 09 a STAN), politický vězeň Vladimír Hučín či senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

„Přijal jsem pozvání, protože tohle jsou lidé, kteří demonstrují ve svém volném čase a za své peníze. Sám jsem si tím prošel, prožil jsem větší část života v socialismu, takže vím, co mám odmítat," řekl Čunek.

Demonstrací přítomné lidi provázel další člen občanského sdružení Repelent 21 Zbyněk Horváth. Ten měl vedle sebe na pódiu šibenici a dřevěné dělo. „Výstřel z toho děla bude symbolické ukončení éry komunismu, které začalo právě výstřelem děla z Aurory, dobytím Zimního paláce," prohlásil směrem k veřejnosti Horváth.

Repelent 21 nadále sbírá podpisy proti účasti KSČM na krajské koalici. Své jméno mohli zájemci připojit včera přímo na náměstí, v kleci. „Lidé mohou v kleci podepsat výzvu a vyzkoušet si, jaké to je být za podpis v cele," objasnil Radek Hegmon.

Repelent 21 se prezentuje jako apolitické občanské sdružení, mnozí radní to ovšem vidí jinak. „Nemyslím si, že je to vše organizované panem Hegmonem, ale někým shora," míní náměstek hejtmana Zlínského kraje Ivan Mařák (KSČM).

Své si o antikomunis­tických protestech myslí také další z náměstků Lubomír Nečas (SPOZ). Podle něj měly demonstrace probíhat před volbami. Také se mu nelíbí billboardová kampaň Repelentu, kde jsou zvěčněni členové vítězné koalice, například jeho stranický kolega František Čuba.

„Je to malá skupinka lidí, kteří nechtějí respektovat výsledky voleb a koaličních dohod. Co se mé osoby týče, beru to s nadhledem. Vadí mi ale, že podnikatelé, kteří nic nedokázali, se trefují do docenta Čuby. Beru to jako neférové jednání. Docent Čuba si spíš zaslouží uznání za to, co pro náš region udělal," rozohnil se Nečas.

Podle organizátorů akce nasbíralo občanské sdružení Repelent 21 už na deset tisíc podpisů proti vládě komunistů ve Zlínském kraji. V současné době instalují po regionu billboardy a 19. prosince budou na zasedání krajského zastupitelstva prosazovat hlasování o nedůvěře vládě.

Autor: Jakub Schmid