I přesto, že nárůst mezd v regionu je po Středočeském kraji druhý nejvyšší v České republice a o procento převyšuje celostátní průměr, byla ve Zlínském kraji loni třetí nejnižší průměrná mzda v zemi. Informace minulý týden zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná mzda v České republice v loňském roce vzrostla o 2,2 procenta, tedy o 522 korun na 24 319 Kč.

V samotném čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda ve Zlínském kraji meziročně vzrostla o 2,2 procenta, tedy o 506 korun na 23 035 Kč. Podle analytiků ale zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

Podle statistiků mohou jako dobrý označit rok 2011 zaměstnanci v oblasti nemovitostí, administrativních a podpůrných činnostech, peněžnictví a pojišťovnictví, informačních a komunikačních činností, ale i v obchodě.

Dařilo se podle nich i průmyslu, výrazně zejména zpracovatelskému. Mezi odvětví, která naopak ztrácela, patří především veřejná správa a obrana. Pokles průměrné mzdy postihl také profesní, vědecké, technické, kulturní, zábavní a rekreační činnosti.

Podle analytiků si lidé příliš nepolepší ani v letošním roce. Důvodem bude vyšší očekávaná inflace, která pravděpodobně nedovolí reálný růst průměrné mzdy. Lidé se spíše musí připravit na to, že i když se jim plat zvýší, koupí si za své peníze méně než loni. Již ve čtvrtém čtvrtletí 2011 se průměrná mzda po porovnání s růstem spotřebitelských cen reálně snížila o 0,4 procenta.

„Vzhledem k tomu, že počet nezaměstnaných výrazně převyšuje volná pracovní místa, lze očekávat, že mzdy zaměstnanců, kteří vykonávají hůře placenou práci, reálně poklesnou více,“ doplnil Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.