„Velmi bychom uvítali prodloužení MHD až na paseky," sdělila místní obyvatelka Ludmila Puskalová.

„Za posledních 50 let se v tomto ohledu vůbec nic neudělalo, přitom po řešení voláme dlouhodobě," stěžuje si Puskalová. Silnice je zde totiž velmi nebezpečná pro pěší. Kdo bydlí až na pasekách, musí chodit přibližně 2,5 km pěšky k nejbližší autobusové zastávce MHD. Bohužel není v těchto místech vhodný chodník.

„Město podporuje cyklisty a chodce, proto se snažíme, aby většina míst byla dostupná právě autobusovou dopravou, ale bohužel až na Pindulu jezdí jen velmi málo lidí," vysvětluje Karel Říha, vedoucí odboru koncepce a realizace dopravních staveb města Zlína.

„Již jsme kdysi tento návrh řešili. Jen provozní náklady by stály 600 000 korun ročně. Navíc by před Orlím hnízdem musela být točna, aby autobusy nemusely couvat a mohly se pohodlně otáčet. Bez peněz od města to nepůjde," reaguje na prosby kudlovských občanů ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Josef Kocháň. Jedná se o úsek o délce zhruba 2,5 km, proto místní nechápou, proč by se třeba nemohl jeden z dopoledních spojů zrušit a ušetřené peníze vložit na prodloužení jiného spoje.

„Autobusy dopoledne bývají téměř prázdné, určitě by se mohl některý spoj zrušit. Raději bychom byli, kdyby pak třeba dva autobusy denně zajížděly až k Orlímu hnízdu," říká Ludmila Puskalová. S tím ale vedení DSZO nesouhlasí. „Pravidelně monitorujeme vytíženost spojů, ale určitě se můžeme opětovně zamyslet nad dopravou směrem na paseky a zpět do Zlína," řekl Kocháň.

Vedení města Zlína připouští, že do budoucna by mělo situaci vyřešit. „Paseky se osidlují, žijí tam nové rodiny, často s malými dětmi a chůze po silnici je opravdu velmi nebezpečná," potvrdil Karel Janák. „Autobusová doprava by sice nebyla plně využitá, ale velmi by to pomohlo," dodává Janák.

Vzhledem k tomu, že Kudlov zažívá mohutnou populační explozi, plánuje se také přidání školního autobusu. „Protože příští rok bude z Kudlovska jezdit o 20 dětí více, přidáme ještě jeden školní vůz," sdělil Josef Kocháň.

Současně se v horní části Kudlova nachází také obecní cesta, která vyúsťuje právě u Pinduly, ale bohužel není v dobrém stavu. Místní by si přáli, aby alespoň tato cesta byla upravena tak, aby byla dobře schůdná pro pěší i cyklisty. Tím by se problém částečně vyřešil. „Určitě by to stálo za zvážení," reagoval primátor Miroslav Adámek.

MARCELA KANIOVÁ