Ve hře stále zůstávají všechny úspěšné strany vyjma komunistů. Vyjednávání mají pokračovat v dalších dnech. „Dáváme dohromady různé kombinace, bereme v potaz všechny výhody a nevýhody. Zatím jsme žádnou stranu nevyloučili. O definitivním vytvoření koalice zatím ještě konkrétní představu nemáme. Kdybych ji vyslovil, vařil bych z vody. A to by mohlo způsobit problémy," řekl Deníku včera večer Jiří Stodůlka, předseda krajského výboru KDU-ČSL. Právě na něj lidovecký lídr Jiří Čunek, a možná i budoucí hejtman, odkázal.

Lidovci se včera sešli nejdříve se zástupci strany Svoboda a přímá demokracie (SPD), setkání se zúčastnil pouze jeden ze dvou budoucích krajských zastupitelů za zmíněnou stranu Zdeněk Vacek (BEZPP). „Nabídli jsme podporu práce v různých komisích z hlediska našich profesí. Ke konkrétnímu kroku k uzavření koalice či vyloučení do opozice jsme nedospěli. Je to stále otevřené. Nabídli jsme lidovcům podporu v maximální míře. Posty radních určitě nezískáme, s tím ani nepočítáme. Nechceme být ale v opozici," řekl Deníku krátce po jednání Zdeněk Vacek.

Výsledky plynoucí z jednání s lidovci nechce předjímat ani Ivo Valenta, lídr Svobodných a soukromníků. „Vše je v rukou KDU-ČSL, respektive pana Čunka. Myslím si však, že by bylo optimální a vůči voličům férové, aby koalici utvořily strany, jejichž lídři získali nejvíce preferenčních hlasů," konstatoval včera večer.

S úspěšnějšími stranami, tedy s hnutím ANO 2011, ČSSD a Starosty a nezávislými vyjednávali lidovci už o víkendu. „Jednali jsme s panem Čunkem a řekli jsme si představy. Vyslechl nás, hovořil s námi jako s prvními. Chce respektovat výsledky voleb s tím, že si na rozhodnutí nechá čas," uvedla k povolebnímu vyjednávání lídryně kandidátky ANO 2011 Margita Balaštíková.

O koalici nechtějí přijít ani sociální demokraté. „Zatím lze těžko říct, jak vidím naše šance. Nejsme v pozici, kdy si můžeme diktovat. Rádi bychom v koalici figurovali, ale to je vůle a rozhodnutí KDU-ČSL. Vše se odehraje na větším jednání," konstatoval včera lídr sociálních demokratů Petr Navrátil (ČSSD). Další krok lidovců nedočkavě vyčkávají také zástupci Starostů a nezávislých s lídrem Miroslavem Adámkem. „Víme, že dnes lidovci dokončili jednání s ostatními stranami (včera večer, pozn. red.). Pan Čunek by měl navrhnout další schůzky. My bychom byli schopni se koalice zúčastnit," sdělil včera Miroslav Adámek (BEZPP).

O počtu našich členů coby radních si zatím netroufám hovořit, není to pro nás adekvátní. Záleží na tom, s čím pan Čunek přijde. Shodli jsme se v mnoha bodech, teď musíme vyčkávat dalšího kroku, kde se konkrétní věci budou uzavírat," sdělil včera Miroslav Adámek (BEZPP).

U komunistů panuje zklamání z ignorace lidovců. „Nebyli jsme u žádného jednání a ani nebudeme. Pan Čunek deklaroval, že hodlá vyjednávat se všemi kromě nás. Nechal se však veřejně slyšet, že kdybychom se přejmenovali, tudíž nebyli komunisté, tak bychom mu nevadili, do koalice by nás snad i vzal," řekl včera Deníku lídr KSČM Ivan Mařák (KSČM). Více jej však stále mrzí jejich volební výsledek ve Zlínském kraji.