Místní doufají, že obec bude více žít společenským životem i společnými aktivitami.

Ještě před pár lety žilo v Lipové sotva 300 občanů. Aktuálně jich jsou téměř čtyři stovky.

„Snažíme se, aby k nám přicházely i nové, mladé rodiny," potvrdil starosta Miroslav Pala.

„Jsme rádi, že nám přibývají noví obyvatelé," svěřil se Deníku místní Miroslav Jiřík, podle kterého se v Lipové zabydlují i lidé z Luhačovic a Slavičína.

„Ono když si spočítáte, kolik tam platí za nájem a kolik tady za nový dům, tak se jim to určitě vyplatí," domnívá se. Vedení obce se snaží získávat stále nová místa.

„Chtěli bychom mít stavební parcely na obecních pozemcích, ale většinu stavebních ploch vlastní soukromníci, kteří je nechtějí uvolnit," popsal situaci, která trápí i drtivou většinu dalších obcí. V Lipové mají naštěstí i své vlastní pozemky. Aktuálně se řeší tři stavební parcely o rozloze 1236 metrů čtverečních.

„Připravuje se projekt na vodovod a komunikace včetně osvětlení. Jedná se minimálně o částku 1 750 000 korun do infrastruktury," vypočítal starosta, který by byl rád, kdyby se mezi novými přistěhovalci našlo i dostatek malých fotbalistů.

„Přál bych si v Lipové udržet fotbal, je to podle mě hodně důležité," zmínil. Podobně smýšlí i místní Roman Vašíčka.

„Je škoda, že se dědina už moc nedruží, chtěli bychom to změnit," vysvětlil. „Obec podporuje kulturu i sport, ale lidem se příliš nechce," posteskl si.

Věří, že přibývající obyvatelé by mohli přispět k lepší pohodě.

„Bylo by fajn, kdybychom se všichni často scházeli a podnikali různé aktivity," věří Roman Vašíčka. Aktuálně se těší na slavnostní rozsvěcování vánočního stromu v sobotu 17. prosince. Jako obvykle se bude nabízet i kvalitní slivovice, tedy i to je příležitost k utužení vesnických vztahů.

MARCELA KANIOVÁ