Necelý půlrok před akcí se tam už naplno rozběhly přípravy na příjezd této bruselské delegace. Podle mluvčí místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Michaely Jelínkové výběr míst pro konference zohledňuje geografickou vyváženost.

„Při rozhodnutí o umístění zasedání do Luhačovic hrály roli také dostatečné a kvalitní ubytovací kapacity,“ sdělila Jelínková. Sedmadvacet evropských ministrů s jejich zhruba šestisetčlenným doprovodem tak přespí ve čtyřhvězdičkových lázeňských hotelech. Pracovní část mítinku se poté odehraje ve Společenském domě na kolonádě, kde jsou už nyní v plném proudu stavební práce potřebné k tomu, aby dům splňoval všechna požadovaná kritéria pro bezproblémový průběh konference.

Pořadatelé zajistí i přístup k internetu

Podle generálního ředitele Lázní Luhačovice Josefa Krůžely je třeba budovu zabezpečit zejména po technické stránce. „Kromě důstojného prostředí pro jednání je nutné zajistit i dostatečný přívod elektřiny či přístupy na internet,“ doplnil Krůžela.

Dopravu delegátů do Luhačovic zajistí samotný úřad české vlády, který má pro předsednictví vyjednaný speciální vozový park. Evropští ministři pravděpodobně dorazí v limuzínách či multivanech. „Zvažuje se dokonce přeprava leteckým speciálem z Prahy do Přerova,“ informovala Jelínková. Kdy přesně však bruselští politici se svými delegacemi do regionu dorazí, zatím není jasné. „To bude známo až těsně před vlastním zasedáním, vše závisí na předchozím programu zúčastněných ministrů,“ doplnila Jelínková.

Po tři dny konference ale hosté nezůstanou pouze v Luhačovicích. Podívají se i do okolních míst a seznámí se s tradiční kulturou regionu. Na zajištění společenského programu pro hosty se organizačně a finančně podílí zejména Zlínský kraj.

„Pro manželky ministrů, jejich doprovod a novináře by měl být připravený program na Velehradě a v Rožnově pod Radhoštěm. V tuto chvíli ale není ještě definitivně rozhodnuto,“ nastínil mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas. Konečná podoba doprovodného plánu by měla být přesně známá v září.

K přilákání pozornosti obyvatel Zlínského kraje na návštěvu ministrů mají sloužit kulturní akce, které budou navazovat na ty politické.

„Je důležité, aby lidé dopředu věděli o tom, že se v jejich kraji chystají důležité a i pro ně zajímavé události. Proto již od září startuje celoplošná informační kampaň o předsednictví, kterou připravil Úřad vicepremiéra Vondry ve spolupráci s kraji,“ informovala mluvčí vlády Jelínková.

Program bude i pro manželky

První zastávka této evropské kampaně bude právě ve Zlínském kraji. Už příští pátek tak do regionu zavítá vicepremiér Alexandr Vondra, aby si prohlédl konferenční prostory v Luhačovicích, setkal se se starosty a hejtmanem. „Odpoledne je přichystána řada kulturních akcí v centru Zlína, včetně informačních stánků o českém předsednictví,“ doplnila Jelínková.

Řada obyvatel Luhačovic má před setkáním ministrů obavy. „Ale snad těch pár dnů nějak přežijeme,“ zadoufal Jan Čech z Luhačovic. Starosta města František Hubáček ale obavy mírní. „Tím, že se zasedání přesune do lázeňského areálu, událost nijak výrazně do života obyvatel Luhačovic nezasáhne,“ ubezpečil.

Hana Trčková