VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

16.8.2014 AKTUALIZOVÁNO 17.8.2014
SDÍLEJ:

Food Festival Luhačovice 2014Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Jeho tým zvolil následující menu: předkrm – Hovězí jazyk v rosolu s lanýžovým olejem a bělkami, polévka – Pivní s trhanou cibulkovou buchtou, hlavní chod – Hovězí karabáček s majoránkovou máčou a se šiškami zadělávanými s minerálkou, dezert – Sýrové popiplance s trnčenou máčou.

"Nejnáročnější byly knedlíky zadělávané i ty na dezert z minerální vody, která obsahuje hodně uhličitanu. Jsou hodně těžké na přípravu. Minerální voda potřebuje totiž více času na vykynutí, navíc je to s přídavkem minima droždí, aby to šlo rychleji," řekl Deníku Vlastimil Jaša.

Už v pondělí musel nakládat hovězí karabáček do soli a citronové šťávy, aby se maso zjemnilo, proleželo a bylo pěknější.

„Byla to divočina, kdybych kolem sebe neměl takové šikovné lidi, tak bych to nezvládl," zasmál se Vlastimil Jaša. V sobotu pak jeho menu mělo úspěch. Lidé ochutnávali všechno.

„O každou část menu byl zájem. Hlavně pánům chutnala Pivní polévka s trhanou cibulovou buchtou. Bez povšimnutí nezůstal ani Sýrový popiplanec s trnčenou máčou. Je to vlastně knedlík plněný měkkým tvarohem, který byl napůl smíchaný se strouhaným tvrdým. A název popiplanec proto, že se popiplá trnčenou omáčkou," vysvětlil během akce pro Deník šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša.

Letošní druhý ročník Food Festivalu Luhačovice organizátoři postavili na vývoji luhačovické kuchyně od historie až po současnost. Inspirovala je kuchařka paní Blanky Petrákové, která se zabývá nejen vařením, ale také tím, co se vařilo a k vaření dříve používalo.

Degustační menu mohli lidé ochutnávat od pěti hotelů Resortu Luhačovice – Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice.

„Třeba právě hotel Alexandria připravil vyloženě historické menu, což nás k tématu také inspirovalo. Historie se zkrátka prolínala celým naším programem, stejně tak ten doprovodný se nesl v jeho duchu. Pozvali jsme také okrašlovací spolek, který představil historické dobové kostýmy, nebo seniory z Asociace kuchařů a cukrářů," podotkla za pořadatele Lenka Blažková.

Byť se návštěvníci museli často skrývat před deštěm, s jejich počtem byli spokojeni. V průběhu akce Lenka Blažková odhadovala, že na druhý ročník Food Festivalu Luhačovice by mohlo přijít celkem patnáct set lidí.

Manželé Zdeňka a Zbyněk Poštůlkovi z Loštic mají velice rádi kroupy, i na nich si na festivalu pochutnávali. „Zrovna baštíme pečené kachní prsíčko na rozmarýnu přelité demi-glace s vůní hruškovice s přílohou krup s kořenovou zeleninou. Protože máme oba rádi kroupy, tak nás to hodně oslovilo. Je to na jedničku," zhodnotila degustační pokrm Zdeňka Poštůlková.

U každého stánku prý něco ochutnali. „Zaujal mě Babiččin táč s borůvkami sypaný máslovou drobenkou, nebo také Pošírovaný závitek ze pstruha duhového plněný zauzenou fáší, fenyklovým máslem, s bramborovým pyré a pečenými cherry tomaty," vyzdvihl Zbyněk Poštůlka.

„Měli jsme i Řeřichovou polévku s créme fraiche, ta byla opravdu výborná, pak také třeba pohankový tatarák. Byl jemný a hodně dobrý. Opravdu jsme si pochutnali," doplnila jeho manželka.

Slova chvály pěla také Monika Havlíčková z Kroměříže. „Přijeli jsme sem poprvé. Už jsme ochutnali pohankový tatarák a byl vynikající. Neměl chybu," zhodnotila Monika Havlíčková.

Ze zvědavosti ochutnali a pak se pro pohankový tatarák vraceli

Luhačovice – Namazaný na půl krajíčcích chleba a ozdobený na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tak vypadal pohankový tatarák, který v sobotu na druhém ročníku

Food Festivalu Luhačovice mohli zájemci ochutnávat. Připravovalo jej tam pro ně několik členů Asociace kuchařů a cukrářů. Zájem o nezvyklou pochoutku byl velký.

„Lidé si jej chválí. Dokonce přišla řada i takových, kteří si nevěřícně vzali jeden kousek, ochutnali a pak se nakonec vrátili pro další. To je pro nás veliká odměna," pochvaloval si během akce Michal Makusi, člen zmíněné staré gardy.

Příprava pohankového tataráku podle něj není vůbec těžká, spíše naopak, je velice jednoduchá. „Pohanka se uvaří, poté trošku rozmixuje, nechá se vychladit a pak se dochutí klasicky jako každý tatarský biftek, tedy za použití kečupu, hořčice a worcesteru, zkrátka co má každý rád," přiblížil postup Michal Makusi.

Přiznal také, že pohankový tatarák musejí dělat často, lidé je po nich chtějí pokaždé všude tam, kde dorazí členové Asociace kuchařů a cukrářů. „Nic jiného po nás nikdy nechtějí, na jakoukoliv akci musíme vozit pohankový tatarák," zasmál se Michal Makusi.

Ten je také příznivcem zdravé výživy. Podle jeho slov je navíc v dnešní době značně opomíjená.

„Snažíme se ji lidem trošku připomínat. Já si myslím, že by se k ní lidé měli začít vracet, zdravá jídla jsou totiž chutná a prospěšná pro lidský organismus. Také chuťovým buňkám lahodí," dodal Michal Makusi. ⋌(jk)

Autor: Jarmila Kuncová

16.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 12 200 Kč

Ošetřovatelé v oblasti pobytové péče. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: ošetřovatelské práce dle pokynů všeobecné sestry, dobrý vztah k seniorům, , Výhody: podnikové stravování, zajištění ubytování. Pracoviště: Sanatorium topas s. r. o. - vizovice, Chrastěšovská, č.p. 862, 763 12 Vizovice. Informace: Sanatorium - TOPAS s.r.o., .

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 18 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Manipulant. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, •manipulace s ocelovými polotovary a zápustkami, •logistika materiálu na provozech, •práce s elektrickým vysokozkozdvižným vozíkem a jeřábem,, •zadávání nové výroby dle pokynů mistra a hospodáře nářadí,, •evidence kovacího nářadí z kovárny a jeho ukládání,, •spolupráce na přípravě technických podkladů pro výrobu a renovaci nářadí,, •zajištění pořádku na provozu., , Požadavky:, •vyučení v technickém směru výhodou,, •orientace ve výkresovou dokumentaci,, •základní ovládání PC,, •zkušenosti s manipulací zboží VZV a jeřábem výhodou., , Benefity:, •týden dovolené navíc,, •příspěvek na závodní stravování,, •příspěvek na dovolenou,, •13. a 14. plat,, •příspěvek na penzijní připojištění,, •odborné vzdělávání a možnost profesního růstu,, •lázeňská péče.. Pracoviště: Kovárna viva, a. s., Vavrečkova, č.p. 5333, 760 01 Zlín 1. Informace: Marie Gallagher, +420 577 051 304.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 17 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Údržbáři. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: trestní bezúhonnost; zdravotní způsobilost, řidičský průkaz skupiny B;, Náplň práce: práce na údržbě a opravách objektu domova, zahrady, úklid a údržba výběhu zvěře, obsluha jednoduchých přístrojů a nářadí spojených s výkonem práce údržby;, Výhody: 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, roční odměny, Váš strukturovaný životopis, na adresu: j.janeckova@nadeje.cz, CV elektronicky uložit jako: příjmení žadatele CV, do předmětu emailu uvést: údržbář. Pracoviště: Naděje - otokovice, Wolkerova, č.p. 1274, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Jana Janečková, +420 577 112 982.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 22 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidiči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: rozvoz zboží dodávkou, Požadavky: řidičák skupina B, časová flexibilita, Výhody: roční prémie. Pracoviště: Tanetgastro s.r.o. - lukov, Průmyslová, č.p. 534, 763 17 Lukov u Zlína. Informace: Aneta Judasová, +420 775 586 565.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod, 44 899 diváků). Tato aréna je situována na místě zvaném Strelka, kde se stékají řeky Volha a Oka. Její design je inspirován přírodními živly vodou a větrem. Také tento stánek byl postaven speciálně pro šampionát.
40

Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Petr Buchta
1

Jsou to Moraváci. Ve Zlíně to bude dobré, věří stoper Buchta

Rozšířená realita v žaláři a dobře skrytá marihuana pro Poláky: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. června 2018.

Extrémní závod na památku kolegy prověřil zdatnost hasičů

„Pojď! Ještě 20 metrů a je to! Dáš to!“ Hlas valašskomeziříčského profesionálního hasiče Davida Tvrdoně se nese na 23. ročníku Memoriálu Františka Fraita. Závod pořádaný pro hasiče z celé republiky v náročném terénu okolí obce Provodov na Zlínsku prověří při soutěžích jejich síly.

Ševci začali s tréninkem. Chci českou kabinu, říká trenér Bílek

Éra Michala Bílka ve Zlíně začala. Třiapadesátiletý trenér poprvé předstoupil před nový tým. Svěřence na Letné přivítal podáním ruky a proslovem. Respekt hráčů si účastník mistrovství světa v roce 1990 sjednávat nemusel. Bývalý reprezentační záložník i kouč má přirozenou autoritu. A to ani křičet nemusel.

Reflexy na Štěrkáči válely, osm set posluchačů šílelo

VELKÁ FOTOGALERIE / Výkřiky a vzrušené výskání. Lidé vyskakují na dřevěné lavičky, ruce nad hlavami. Už je černočerná tma. Ochranka konečně odtahuje dlouhou plentu z pódia.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT