VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

16.8.2014 AKTUALIZOVÁNO 17.8.2014
SDÍLEJ:

Food Festival Luhačovice 2014Foto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Jeho tým zvolil následující menu: předkrm – Hovězí jazyk v rosolu s lanýžovým olejem a bělkami, polévka – Pivní s trhanou cibulkovou buchtou, hlavní chod – Hovězí karabáček s majoránkovou máčou a se šiškami zadělávanými s minerálkou, dezert – Sýrové popiplance s trnčenou máčou.

"Nejnáročnější byly knedlíky zadělávané i ty na dezert z minerální vody, která obsahuje hodně uhličitanu. Jsou hodně těžké na přípravu. Minerální voda potřebuje totiž více času na vykynutí, navíc je to s přídavkem minima droždí, aby to šlo rychleji," řekl Deníku Vlastimil Jaša.

Už v pondělí musel nakládat hovězí karabáček do soli a citronové šťávy, aby se maso zjemnilo, proleželo a bylo pěknější.

„Byla to divočina, kdybych kolem sebe neměl takové šikovné lidi, tak bych to nezvládl," zasmál se Vlastimil Jaša. V sobotu pak jeho menu mělo úspěch. Lidé ochutnávali všechno.

„O každou část menu byl zájem. Hlavně pánům chutnala Pivní polévka s trhanou cibulovou buchtou. Bez povšimnutí nezůstal ani Sýrový popiplanec s trnčenou máčou. Je to vlastně knedlík plněný měkkým tvarohem, který byl napůl smíchaný se strouhaným tvrdým. A název popiplanec proto, že se popiplá trnčenou omáčkou," vysvětlil během akce pro Deník šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša.

Letošní druhý ročník Food Festivalu Luhačovice organizátoři postavili na vývoji luhačovické kuchyně od historie až po současnost. Inspirovala je kuchařka paní Blanky Petrákové, která se zabývá nejen vařením, ale také tím, co se vařilo a k vaření dříve používalo.

Degustační menu mohli lidé ochutnávat od pěti hotelů Resortu Luhačovice – Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice.

„Třeba právě hotel Alexandria připravil vyloženě historické menu, což nás k tématu také inspirovalo. Historie se zkrátka prolínala celým naším programem, stejně tak ten doprovodný se nesl v jeho duchu. Pozvali jsme také okrašlovací spolek, který představil historické dobové kostýmy, nebo seniory z Asociace kuchařů a cukrářů," podotkla za pořadatele Lenka Blažková.

Byť se návštěvníci museli často skrývat před deštěm, s jejich počtem byli spokojeni. V průběhu akce Lenka Blažková odhadovala, že na druhý ročník Food Festivalu Luhačovice by mohlo přijít celkem patnáct set lidí.

Manželé Zdeňka a Zbyněk Poštůlkovi z Loštic mají velice rádi kroupy, i na nich si na festivalu pochutnávali. „Zrovna baštíme pečené kachní prsíčko na rozmarýnu přelité demi-glace s vůní hruškovice s přílohou krup s kořenovou zeleninou. Protože máme oba rádi kroupy, tak nás to hodně oslovilo. Je to na jedničku," zhodnotila degustační pokrm Zdeňka Poštůlková.

U každého stánku prý něco ochutnali. „Zaujal mě Babiččin táč s borůvkami sypaný máslovou drobenkou, nebo také Pošírovaný závitek ze pstruha duhového plněný zauzenou fáší, fenyklovým máslem, s bramborovým pyré a pečenými cherry tomaty," vyzdvihl Zbyněk Poštůlka.

„Měli jsme i Řeřichovou polévku s créme fraiche, ta byla opravdu výborná, pak také třeba pohankový tatarák. Byl jemný a hodně dobrý. Opravdu jsme si pochutnali," doplnila jeho manželka.

Slova chvály pěla také Monika Havlíčková z Kroměříže. „Přijeli jsme sem poprvé. Už jsme ochutnali pohankový tatarák a byl vynikající. Neměl chybu," zhodnotila Monika Havlíčková.

Ze zvědavosti ochutnali a pak se pro pohankový tatarák vraceli

Luhačovice – Namazaný na půl krajíčcích chleba a ozdobený na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tak vypadal pohankový tatarák, který v sobotu na druhém ročníku

Food Festivalu Luhačovice mohli zájemci ochutnávat. Připravovalo jej tam pro ně několik členů Asociace kuchařů a cukrářů. Zájem o nezvyklou pochoutku byl velký.

„Lidé si jej chválí. Dokonce přišla řada i takových, kteří si nevěřícně vzali jeden kousek, ochutnali a pak se nakonec vrátili pro další. To je pro nás veliká odměna," pochvaloval si během akce Michal Makusi, člen zmíněné staré gardy.

Příprava pohankového tataráku podle něj není vůbec těžká, spíše naopak, je velice jednoduchá. „Pohanka se uvaří, poté trošku rozmixuje, nechá se vychladit a pak se dochutí klasicky jako každý tatarský biftek, tedy za použití kečupu, hořčice a worcesteru, zkrátka co má každý rád," přiblížil postup Michal Makusi.

Přiznal také, že pohankový tatarák musejí dělat často, lidé je po nich chtějí pokaždé všude tam, kde dorazí členové Asociace kuchařů a cukrářů. „Nic jiného po nás nikdy nechtějí, na jakoukoliv akci musíme vozit pohankový tatarák," zasmál se Michal Makusi.

Ten je také příznivcem zdravé výživy. Podle jeho slov je navíc v dnešní době značně opomíjená.

„Snažíme se ji lidem trošku připomínat. Já si myslím, že by se k ní lidé měli začít vracet, zdravá jídla jsou totiž chutná a prospěšná pro lidský organismus. Také chuťovým buňkám lahodí," dodal Michal Makusi. ⋌(jk)

Autor: Jarmila Kuncová

16.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 16 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: Požadavky: zručnost, šikovnost, ochota pracovat ve 3 směnném provozu., Benefity 13. plat, 25 dnů dovolené.. Pracoviště: Sumiriko avs czech s.r.o. - drnovice, 763 25 Újezd u Valaš.Klobouk. Informace: Jaromír Uher, +420 702 031 200. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 15 500 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Pracovník dipsečniku PCO /. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Dispečer/ka - člen výjezdové jednotky PCO. Práce spočívá v dálkovém dohledu nad bezpečnostními systémy, tel. komunikace s výjezdovými vozidly a zákazníky Nutností ŘP sk.B, znalost PC uživatelsky, místopis Výhodou bydliště v okolí Nástup od 1.9.2018 nebo dle domluvy Místo pracoviště Slušovice. Vhodné i pro +50 , OZZ, ČID. Pracoviště: Moba, spol. s r.o. - slušovice 618 - sídlo, Školní, č.p. 618, 763 15 Slušovice. Informace: David Míček, +420 734 765 347. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 000 Kč Uklízeči a pomocníci Uklízeči - výpomoc v jídelně. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: úklid společných prostor ve výrobě, výpomoc v jídelně, Požadavky: Spolehlivost a pracovitost. Pracoviště: Rokospol a.s. - kaňovice, 763 41 Biskupice u Luhačovic. Informace: Eva Lečbychová, +420 737 211 600. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Uklízeči veřejných prostranství VPP - pomocný dělník čištění města.. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: sběr odpadků v lokalitách Zlína určených nadřízeným, hrabání listí, Požadavky: dobrý zdravotní stav a fyzická kondice, jedná se o celodenní práci venku i v náročných klimatických podmínkách., Benefity: obědy na pracovišti částečně hrazené zaměstnavatelem., Předběžná telefonická domluva 7:00 - 14:00 pí Hornáčková 604 221 640, Ing. Pospíšilík 604 220 319, Osobně - Městská zeleň Santražiny (za MP) 7-14 hod. po tel. dohodě.. Pracoviště: Statutární město zlín - městská zeleň, Santražiny, č.p. 3061, 760 01 Zlín 1. Informace: Hornáčková, Ing. Pospíšilík, +420 604 221 640,604 220 319.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Soud rozhodl. Za výbuch kotle je opravář zodpovědný

Ilustrační foto

Zanedbal péči? Primář pochybení odmítá

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Boj o Senát: sedm kandidátů

O senátorský post zabojuje sedm kandidátů. Volby za 80. volební obvod do jedné třetiny Senátu se konají 5. a 6. října, tedy ve stejný termín jako volby do zastupitelstev měst a obcí. Na jihu Zlínska a severu Uherskohradišťska tak lidé dostanou dvoje volební lístky a ve volební místnosti pak hned dvě obálky. Ty se budou lišit pouze barvou.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Uprchlík Ara: dobrodruh je zpět v zoo

Jak zoo dříve informovala, v neděli (9. září) se třem papouškům podařilo pokořit novou ocelovou síť ve voliéře Guayanas a uletět vzniklým otvorem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT