Pro lázeňské město jsou turisté prioritou. Ale v plánu rozvoje je i oprava knihovny, základní školy nebo chodníků na okraji

Formou dotazníků se na něm však podíleli i občané. Plán má být jakýmsi odrazovým můstkem pro ty, které si vyberou obyvatelé v říjnových komunálních volbách. Počítá také s cyklostezkami od Polichna, ale stavby od Brodu i Biskupic stále váznou na majetkových vztazích. Orientace na lázeňství a turismus je podle starosty Františka Hubáčka docela jasná: tvoří totiž hlavní příjmy města.

S čím konkrétně plán rozvoje počítá?

S přibližně dvoumilionovou investicí do úpravy zámecké zahrady v průběhu let 2015 až 2017, dalších šest milionů korun má putovat do obnovy sportovišť Radostova v letech 2017 až 2020.

Milion korun si vyžádá podle propočtů výměna vnitřního vybavení knihovny v období 2017 a 2018, na rekonstrukci mostu v ulici Družstevní je podle dokumentu vyčleněno od roku 2016 do 2018 deset milionů korun. V průběhu celého období, na které je plán rozvoje města vypracován, má město postupně investovat přes dvacet milionů korun do rekonstrukce komunikací a chodníků nejen v centru města, ale i v dalších částech Luhačovic.

Dalších třicet milionů pak do rekonstrukce veřejného osvětlení ve stejném období. „Strategický plán rozvoje je pro město potřebný mimo jiné proto, abychom v příštích letech mohli žádat o evropské peníze," vyzdvihl starosta František Hubáček.

Plán vznikal rok

Klíčový dokument vznikal asi rok. Podílely se na něm pracovní skupiny složené ze zastupitelů města, podnikatelů a členů nejrůznějších občanských iniciativ. Své k němu měl možnost říci téměř kdokoli, protože radnice do všech domácností Luhačovic rozeslala dotazníky týkající se spokojenosti. Dotazník bylo možné vyplnit i na webových stránkách města.

Lidé se tak mohli vyjádřit k tomu, co se jim ve městě líbí a nelíbí, co jim chybí, jaké jsou jejich náměty na rozvoj města a kam by směřovali finance.

Ty půjdou kromě už zmíněného ještě do rekonstrukce náměstí 28. října v letech 2020 až 2022, má vyjít na 20 milionů korun. Pět milionů spolyká rekonstrukce budovy knihovny v letech 2016 a 2017, patnáct milionů oprava základní školy v období 2015 až 2018, oprava zámku ve stejném období asi třináct milionů korun.

Obnova komunální techniky si vyžádá přes devět milionů korun. A mohli bychom pokračovat ve výčtu dále. Například cyklostezkami, po kterých lidé tolik volají.

Problém s pozemky

„Jsem rád, že se město chce zaměřit na opravu cyklostezek, protože budeme mít více možností, jak si kvalitně zajezdit," nechal se slyšet Martin Coufalík z Luhačovic.

„Doufám také, že se podaří plán města a cyklostezka bude prodloužená až do Uherského Brodu," přeje se. Trasa Polichno–Újezdec, do které hodlá město investovat 10 milionů korun, a trasa Biskupce–Polichno za stejnou cenu jsou však zatím problematické.

„Stále nemáme dořešeny majetkové vztahy z obou stran Polichna," přiznal starosta František Hubáček.

ROMAN BUČEK