S přibývající vodou v nádrži se zlepšuje nálada majitelů přilehlých hotelů, ale i návštěvníků přehrady. Pro čištění mají pochopení. „Přehrada je sice vypuštěná, ale jde to pořád k lepšímu. Konečně bude hezčí. Myslím, že jednou se stejně vyčistit musela," pochválila snažení vodohospodářů Helena Košovská ze Zlína.

Stejný názor zastává i Kateřina Ševčíková. „Jezdívám sem už od mládí a byla tu velice špatná voda. Jsem ráda, že bude konečně čistější," míní Zlíňanka.

Starší lidi už přehrada netáhne

Na pomalu se napouštějící přehradu zvědavě pokukují také lázeňští hosté. „Zrovna se díváme, co se tady děje. Přemýšlíme, odkud se přehrada vůbec napouští," řekli manželé Cyrusovi z Ostravy. To, že by o výběru jejich letní dovolené rozhodlo právě vodní dílo, si nemyslí. „Už nejsme na koupání. Spíš si vyšlápneme hory nebo zajdeme někam na procházku,"shodují se.

Podobně se na nastávající sezonu dívá také Petra Spálená. „Nás starší už to tak neláká. Myslím, že komu se chce, Luhačovice navštíví i tak," tvrdí šedesátiletá žena.

Blížící se sezonu nevidí nijak tragicky ani starostka Pozlovic Olga Tkáčová. Zda bude přehrada napuštěná již v létě, je podle ní těžké předjímat. „Záleží na deštích a na počasí. Stav denně sledujeme a jsme připravení namontovat přístaviště a reagovat tak, abychom sezonu maximálně využili," nastínila.

Pokud by vodní nádrž přece jen na léto připravená nebyla, je lidem podle starostky k dispozici vedlejší koupaliště. To je přitom schopné pojmout stovky návštěvníků. „Už jsme takto zvládli dvě sezony i s počasím, kdy vládly extrémní teploty. Návštěvnost byla kolem osmi set lidí. Kapacita je přitom až dvanáct set návštěvníků," nebojí se následujícího léta Tkáčová.

Třetina dna je již zakrytá

Sezona se určitě stihne i podle starosty Luhačovic Františka Hubáčka. „Přehrada sice nebude plně napuštěná, ale byl jsem se u ní podívat a nějaká voda určitě bude," řekl. Dno je podle něj už z jedné třetiny zakryté, nyní vše bude záležet na podmínkách.

„Všechny aktivity kolem přehrady ale zůstávají. Lidé nemají důvod, aby nepřijeli. Když se nevykoupou v přírodní vodě, mohou si zaplavat v koupališti," dodal.Co se týká poklesu návštěvnosti, je zatím těžké něco odhadovat. „Nevím, jak lidé zareagují na to, že vodní nádrž není úplně plná. Vůbec se ale nebojím návštěvníky k nám pozvat," sdělil rozhodně.

Deště by pomohly

Zda se lidé budou moci koupat už letos, závisí podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové hlavně na počasí. „V současné době Luhačovickou přehradu napouštíme. Řídíme se manipulačním řádem, který je ale závislý na počasí," podotkla. Vodohospodáři musí zajistit minimální průtok pod nádrží, takže odpouštějí deset litrů za sekundu. V současnosti do přehrady přitéká sto litrů vody za sekundu. Vše nad zmíněných deset litrů tedy v nádrži zůstává.

V nádrži byly k minulému týdnu zhruba tři metry vody na čtvrtině dna. Pokročily také práce na levobřežním sesuvu. „Zbývá pouze dodělat horní, pohledovou vrstvu, na kterou navezeme říční kamenivo," dodal vedoucí provozního střediska Uherské Hradiště Martin Zábrana.

Těžba sedimentů z Luhačovické přehrady skončila závěrem února. Nákladní auta od poloviny listopadu odvezla přes 295 tisíc metrů krychlových materiálu. Analýzy přitom ukázaly, že zárodky sinic se vyskytovaly v hloubce zhruba patnácti centimetrů.

Sezony se luhačovičtí hoteliéři nebojí

S přibývající vodou v Luhačovické přehradě se zlepšuje i nálada majitelů blízkých ubytovacích zařízení. O nadcházející sezoně hovoří někteří z nich jako o plnohodnotné.

Úbytku hostů se neobává Luboš Novosad z Autocampingu Luhačovice. „Pevně věřím, že sezona dopadne dobře. Na přehradě jsme sice závislí, ale v okolí je spousta zajímavých míst," vysvětlil. Návštěvníky podle něj přiláká i nedaleký aquapark a pomůže také vydařené počasí. „Věřím, že si nás lidé najdou stejně jako minulou sezonu," doufá.

Nějaké rezervace podle jeho slov už jsou, Novosad však doufá, že lidé přijedou i bez nich. „Je ale pravda, že rybáři nám chybí. Přemýšlíme o tom, že bychom letošní sezonu o něco protáhli," nastínil.

Blížící se sezony se nebojí ani marketingová ředitelka hotelu Vyhlídka Hana Jechová. „Právě od přehrady jedu a můj poslední dojem je velmi optimistický," řekla. V přehradě už jde vidět vodní hladina, voda je podle ní nejen vidět, ale i cítit. „Teď už jen aby nám svítilo sluníčko. Je však jisté, že letošní sezona bude plnohodnotná," dodala.

Luhačovické vodní dílo přitom podle slov Jechové není jedinou atraktivitou v okolí.

„Přehradu lidé ke koupání kvůli sinicím dosud ani nemohli využívat. Mnohem víc je láká pohled na ni," zmínila Jechová. Nouze tak nebude ani o návštěvníky.

„Pobyty máme už nasmlouvané dopředu. Sezona sice nebude silná, ale je to i tím, že lidé začali šetřit," podotkla.

Od nadcházejícího léta si co do návštěvnosti hotelu nic neslibuje ředitelka hotelu Adamantino Jana Tvarůžková.

„Vodu v přehradě už máme. Letošní sezona ale určitě dobrá nebude. Práce na přehradě se táhnou už delší dobu," předpokládá. Vedení hotelu přitom příliv hostů ovlivnit nemůže. Podle Tvarůžkové to závisí na Povodí Moravy. Podle Povodí Moravy zase na počasí. „Myslím, že letošní sezonu můžeme už teď prohlásit za mrtvou," dodala ředitelka. 

Fakta o přehradě

vznikla jako ochrana lázeňského města Luhačovice před povodněmi

její stavba započala v roce 1912, letos tedy slaví sto let od začátku stavebních prací

začátkem I. světové války se stavební práce na čas odmlčely. Dělníci pokračovali až na podzim 1921, v roce 1930 bylo hotovo

hráz je 17 metrů vysoká, v koruně 230 metrů dlouhá a 6 metrů široká, na dně údolí 80 metrů dlouhá a 75 metrů široká. Je vystavěná z jílovopísčité hlíny

přehrada byla na dva měsíce vypuštěna už v roce 1967. Dělníci tehdy prováděli terénní úpravy a zpevňovali břehy. V roce 1991 se na přehradu instalovala malá vodní elektrárna s výkonem až 27 kW a hltností až 285 litrů za vteřinu.