Hry III. zimní olympiády pro děti a mládež začínají za deset dní

Rožnov má nové šatny

Co všechno je potřeba na celorepublikovou soutěž připravit třeba v Rožnově pod Radhoštěm, popsala tamní místostarostka Markéta Blinková. „Hry pro nás byly výzvou vybudovat na zimním stadionu nové šatny. Dalšími úkoly, které nás čekají, jsou například vyřešit po celý týden dopravní situaci ve městě, zabezpečit úklidovou četu či informovat veřejnost, aby přišla děti na svahy nebo stadiony podpořit,“ uvedla. Kromě obyvatel oslovila radnice také ředitele základních škol, aby s ostatními žáky místo vyučování soutěžícím fandili.

Prestiž, kterou bude město poctěno, však také něco stojí. „Z rozpočtu jsme uvolnili na hry dvě stě padesát tisíc korun, samotné šatny zatíží rozpočet částkou devět milionů, “ upřesnila místostarostka.

Ostatní finance poputují na olympijské dárkové předměty, vstupy na bazény či jiné kulturní akce. Ty jsou pro sportovce zdarma, stejně jako sportovní šály a nezbytné pohoštění.

Pustevny rozšířily trať na biatlon

Téměř osm set tisíc korun investoval kvůli olympiádě i lyžařský areál Pustevny. „Rozšířili jsme trať i prostor startu a cíle, aby tam mohla vzniknout střelnice pro biatlon. V okolí jsme ořezali větve a odstranili trávu,“ sdělil správce trati Josef Kaňa.

Na zimním stadionu ve Valašském Meziříčí čekají nadějné hokejisty vymalované šatny, chodba i opravené dveře. „I s úklidem nás to vyjde do třiceti tisíc korun. Ale chceme, aby se u nás dětem líbilo,“ řekl vedoucí Ivan Spáčil.

Lyžařský svah na Soláni v Beskydech naopak žádnou snahu vyvíjet nemusel. „Závody i na celorepublikové úrovni se tady konají skoro třicet let, takže jsme připraveni permanentně,“ sdělil vedoucí areálu Jiří Borák. Jako ostatní provozovatelé vleků si ale tajně přeje, aby konečně napadl sníh. „Pokud nezačne alespoň mrznout, abychom zasněžovali uměle, můžeme se s olympiádou rozloučit,“ zamyslel se.

Na teplo jsou také připraveni

Organizátoři akce mají v případě nevhodného počasí náhradní řešení. „Na Pustevnách se zatím lyžovat dá. Kdyby se situace zhoršila, tak bychom běžecké závody přesunuli do Veveřovic u Frenštátu pod Radhoštěm, kde je nastříkaný tříkilometrový okruh. Ve skocích by se závodilo ve Frenštátě a ve sjezdu na lyžích potom na Razule u Velkých Karlovic,“ objasnil náměstek hejtmana Josef Slovák.

Děti se už na olympiádu těší


Soutěžící se už na závody těší. „Obden chodím trénovat - s oddílem, taťkou nebo bráchou,“ podotkla například čtrnáctiletá Valentina Plintová z Vidče u Rožnova pod Radhoštěm. O rok mladší René Kesler z Rožnova pod Radhoštěm jezdí na lyžích denně. „Chtěl bych skončit do první desítky,“ sdělil.

Ani zlínští mladí hokejisté nezahálejí. „Zlínský kraj obsadil loni druhou příčku, tak snad se nám ji podaří obhájit. Bude to zajímavé. Zahrajeme si totiž spolu se Vsetíňáky, kteří jsou jinak naši protihráči,“ shodli se žáci deváté třídy zlínské ZŠ Emila Zátopka Vít Malínek, Kevin Rozum a Radim Doležálek.
Ze Zlínského kraje se dětské zimní olympiády účastní sedmasedmdesát žáků, což je do počtu nejvíc hned po Praze a Libereckém kraji. Celkem se jí zúčastní tisícovka dětí. Hry trvají od 27. ledna do 1. února.