Zlínsko: zatím se lyžuje na třech místech

Přírodního sněhu je zatím v okrese Zlín velmi málo. Lyžuje se jen na sjezdovkách s umělým sněhem. „Ano, zlínský lyžařský svah funguje. Technický sníh jsme nastříkali dvěma děly. Sjezdovka má délku dvě stě dvacet metrů a převýšení šestačtyřicet metrů. Každý den se lyžuje do devatenácti hodin. Co jinde nemají? Na vysoké úrovni je naše lyžařská škola a školka,“ pozval sportovce na sjezdovku nad zlínským Domem umění správce svahu Josef Smejkal.

Umělý sníh umožňuje zimní sportování i v Pozděchově. „Sněžíme technicky. Máme jedno funkční dělo. Svah má čtyři sta metrů. Fungují dva vleky. V okolí jsou i běžecké tratě,“ popsal aktuální situaci provozovatel pozděchovské sjezdovky Pavel Zicha.

Velkým lákadlem jsou v Pozděchově i umělé překážky pro snowboardisty. „Stavíme lávky a skoky,“ doplnil Zicha. Příznivé podmínky pro zimní sporty hlásí i Jasenná. „Technického sněhu máme na sjezdovce asi třicet centimetrů. Připadlo na něj dalších osm centimetrů sněhu přírodního. Máme čtyři děla, z toho dvě jsou v provozu. Sjezdovka má tři sta čtyřicet metrů,“ sdělil základní informace o lyžařském areálu starosta Jasenné Pavel Machovský.
V ostatních lyžařských střediscích v okrese Zlín, která nejsou vybavena děly, se zatím nelyžuje.

„Všechno je připraveno, ale chybí nám maličkost, sníh. Netrpělivě na něj čekáme,“ zhodnotil s úsměvem stav věcí starosta Újezdu na Valašskokloboucku Vladimír Kráčalík. „Potřebujeme tak dvacet pět čísel,“ doplnil jednatel společnosti provozující svah v Nedašově Jiří Kolínek. Stejná situace je i ve Slopném, na Jelenovské, ve Študlově a ve Štítné nad Vláří.

„Loni jsme koupili rolbu, letos chceme zprovoznit osvětlení, ale bez sněhu se nelyžuje,“ uzavřel starosta Šanova Alois Krejčí.

Kroměřížsko: něco pro snowboardisty

Celodenní provoz plánují na tento víkend ski areály na Kroměřížsku. „Každý den nabízíme možnost večerního lyžování, tentokrát však prodloužíme otevírací dobu i v neděli, takže bude možné sportovat až do osmi hodin,“ informoval ředitel Ski areálu Troják Jakub Juračka. Podotkl, že v noci stále uměle zasněžují, takže svahy jsou pokryté dostatečně. Včera se výška pohybovala okolo šedesáti centimetrů.

Příhodné podmínky pro lyžování slibují návštěvníkům také v areálu na Tesáku. „Neustále zasněžujeme, na upravovaném svahu Cvičná louka leží asi třicet centimetrů. Sjezdovka na Kyčeře je naopak bez pokrývky, proto je mimo provoz,“ přiblížila Jana Odvršová z TJ Chvalčov, která areál provozuje.
Dodala, že také na Tesáku nabízejí sportovcům možnost večerního lyžování. „V pátky a soboty máme otevřeno do jednadvaceti hodin, jinak máme provoz od devíti do šestnácti hodin,“ nastínila Odvršová.

Padesát centimetrů technického sněhu čeká na lyžaře ve ski areálu na Rusavě, kde jsou v provozu prozatím dva vleky z celkových tří. „Máme otevřeno denně od devíti do dvaceti hodin, v pátek a sobotu ještě o šedesát minut déle,“ vyjmenoval spolumajitel střediska Miroslav Ludvík. Zároveň upozornil, že si v areálu na Rusavě přijdou na své také snowboardisté, pro které je připravena jedna překážka.

Vsetínsko: všechny vleky jsou v provozu

Dobré podmínky pro lyžování slibují provozovatelé zimních středisek na Valašsku i pro následující víkend. Vleky jsou v provozu ve všech horských areálech. Lyžuje se v oblasti Kohútka-Portáš v Javorníkách, v lyžařském středisku V Sedle na Soláni a devět vleků jezdí i na Pustevnách.
Vytvořit použitelnou vrstvu sněhu se podařilo i na některých sjezdovkách ve středních polohách.

„Podmínky jsou u nás v současnosti velmi dobré a věřím, že tento stav se nám podaří udržet,“ informoval ze sjezdovky Búřov ve Valašské Bystřici její provozovatel Emil Korduliak. Areál nově nabízí také večerní lyžování: každou středu, pátek a v sobotu. Ideální podmínky a minimální fronty u vleků slibuje i lyžařské středisko U Sachovy studánky v Horní Bečvě. „Večerní lyžování u nás začíná denně v osmnáct hodin a jezdí se do jedenadvaceti,“ uvedl provozovatel Antonín Tovaryš. Návštěvníci mají v areálu k dispozici parkoviště zdarma.

Ve Velkých Karlovicích bude o víkendu v provozu lyžařský areál Razula i Horal, kde byl nově otevřen park pro milovníky snowboardů. Do šestnácti hodin pojede o víkendu vlek na Machůzkách ve Velkých Karlovicích a v provozu bude do stejné hodiny i sjezdovka v Karolince.

Slovácko: metr sněhu na svahu ve Stupavě

Zimní sportovní areály budou o víkendu pro veřejnost k dispozici také na Slovácku. Lyžařský svah Lopata na Mikulčině vrchu je v provozu každý den od 9 do 16 hodin. Sněhové podmínky jsou tam dobré, třicet centimetrů uježděného sněhu. Sněžná děla jsou v provozu průběžně.

Podobná situace je v Osvětimanech. Tam ale dnes nebude sjezdovka v provozu kvůli zasněžování. „O víkendu už ale bude náš lyžařský svah otevřený od 9 do 20 hodin. Návštěvníci by měli mít k dispozici téměř padesáticentimetrovou sněhovou pokrývku,“ informoval provozovatel zařízení Vratislav Mynář.

Nejlépe jsou však na tom už od listopadu ve Stupavě. Místní hlavní lyžařský svah hlásí neuvěřitelných sto uměle nasněžených centimetrů sněhu. Dětská sjezdovka tam má třiceticentimetrovou sněhovou vrstvu. Otvírací doba je tam denně od 8.30 do 20.30 a v pátek do 21 hodin.