„Touto stavbou navazujeme na již zrealizovanou část, která se odvíjela od přidělených finančních prostředků v roce 2014. Tedy pokračujeme zhruba od sokolovny a končíme u ulice Husova, přibližně na konci sídliště. Co se týče projektu, byl jeden, ale rozdělený na části dle přidělených finančních prostředků," sdělil pro Deník radní Josef Novák.

Jedná se o třetí stavbu v etapě rekonstrukce malenovických ulic a silnic.

Vznikne cyklopruh

Jak informoval mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák, cílem rekonstrukce silnice je zlepšení směrových a výškových poměrů vozovek a chodníků. A to z důvodu větší bezpečnosti účastníků provozu i z důvodu zvýšení jízdního komfortu na trase. Po pravé straně ulice vznikne také jeden metr široký cyklopruh. Přestože je ulice jednosměrná, v tomto pruhu budou moci jet cyklisté i v protisměru.

Informace, že zde bude také cyklistický pruh, potěšila Miroslava Chvalka, který často po této trase jezdí na kole, ale i jako řidič auta.

„Jako cyklista se budu v této lokalitě určitě cítit bezpečněji. Po Zlíně těchto pruhů často využívám, v Malenovicích mi však zatím chybí. A co se týče řidičské stránky, určitě ocením, když budu jezdit po opravené silnici. Kolikrát je i to proplétání mezi auty na nervy," konstatoval.

Rekonstrukcí ulice Tyršovy vznikne také osmdesát sedm nových parkovacích stání. Ta zajistí parkovací plochy především pro místní občany.

„Dojde i k celkovému zkvalitnění životního prostředí, přičemž dojde ke snížení negativních vlivů dopravy," doplňuje Dvořák. Radní Josef Novák dále prozradil, že v místech pro přecházení bude hrana obrubníku snížena a místa pro přecházení budou opatřena varovnými a signálními pásy z reliéfní dlažby.

„Součástí stavby jsou též úpravy navazujících komunikací a inženýrských sítí nacházejících se v tomto území," dodává.

Po nové v listopadu

Funkce ulice se po rekonstrukci nezmění. I nadále zde budou moci jezdit kromě osobních i nákladní auta. Projekt nepočítá ani se semafory.

„V současnosti je připravována veřejná zakázka na dodavatele stavby," řekl Dvořák.

Podle návaznosti na ukončení výběrového řízení se rekonstrukce zahájí zhruba v dubnu či květnu tohoto roku. Náklady přesáhnou 10 milionů korun.

O formě uzavírky se teprve rozhodne. Řidiči by se poté měli projet po nové silnici v listopadu 2016. Rekonstrukci ulice Tyršovy předcházely dvě etapy v dané lokalitě.

Nejdříve se opravila okružní křižovatka, po ní následovala rekonstrukce ulice J. Staši po ulici Tyršova, kde se jednalo o zhruba půl kilometru silnice a chodníků.