„Děti to měly moc pěkně připravené," zhodnotila například Pavla Poláchová ze Zlína-Malenovic, která na hrad přišla v doprovodu své vnučky. „Chtěla se hlavně podívat právě na tu pohádku," dodala.

Na sobotní zahájení letošní návštěvnické sezony přišlo podle hradního kastelána Luďka Bubeníka zhruba pět set lidí. „Letos jsme hlavní doprovodný program soustředili až na odpoledne. Trošku jsme měli strach, aby nám vyšlo počasí, ale nakonec všechno dopadlo výborně," řekl kastelán.

Ještě před Šípkovou Růženkou na nádvoří na život a na smrt bojovali šermíři ze skupiny historického šermu a tance Berendal z Otrokovic. Návštěvníci si také mohli po celý den prohlédnout interiéry hradu a jeho expozice. V hájence se konala vernisáž výstavy s názvem Na skle malované, také expozice Dřevo, proutí, sláma byla po celý den přístupná. „Přišla jsem na zdejší hrad úplně poprvé. Chodíme vždycky na Buchlov. Letos jsme se chtěli jít podívat sem. Šermířské vystoupení bylo pěkné, rodina se pak šla podívat na pohádku, já ne, raději posedím na sluníčku," usmála se Marie Pilátová z Uherského Brodu. Spokojená byla i Lea Kovářová ze Zlína. „Když můžeme, vždycky na zahájení sezony jdeme. Bývá tu pěkný program," konstatovala.

Pohádku Šípková Růženka školáci nacvičili v tradičním pojetí s využitím kostýmů a rekvizit. „Divadelní soubor má 12 členů, kteří si rozdělili role sudiček, královského páru, udatného prince, babky a dalších postav. Růženku zahrála Karolína Svobodová, žačka třetí třídy. Pohádkový příběh využil romantických prostor nádvoří hradu, který dojem umocnil," informovala učitelka Ludmila Keřkovská. Pohádku budou moci lidé zhlédnout mimo jiné i v rámci programu Zlín Film Festivalu v parku Komenského ve Zlíně. Hrad Malenovice nabídne pro letošní sezonu mimo jiné tradiční akce, jako je například květnová Muzejní noc, Den pro přírodu či třeba dětské prohlídky přes letní prázdniny, včetně těch nočních.