VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malí prodejci vědí, jak na obry

Zlínský kraj - /FOTOGALERIE/ Už šestým rokem se potravinářské výrobky ze Zlínského kraje ucházely o certifikáty kvality v soutěži Perla Zlínska. I takto chtějí agrárníci a kraj přispět ke zviditelnění regionálních výrobců.

3.10.2011
SDÍLEJ:

Gastronomické speciality od regionálních výrobců mohli vyzkoušet lidé, kteří v pátek 30. září navštívili zlínskou halu Euronics. Vyhlašovala se tam totiž šestý ročník ceny Perla Zlínska pro nejkvalitnější potravinu. Organizátory překvapil nízky zájem lidíFoto: DENÍK/Matej Slávik

Ti totiž obzvlášť v poslední době musejí doslova bojovat o každého zákazníka s obchodními řetězci. Ne všichni se ale prodejních kolosů bojí: stačí prý být originální a kvalitní.

Na jídle se šetří

Například spolumajitelka rodinného pekařství Jarmila Králíková z Třebětic u Holešova, která se pečení věnuje přes dvacet let, přítomnost velkoobchodů pocítila hodně.

„Začalo to, když se kolem Holešova vystavěly supermarkety. Dokud tu nebyly, měli jsme přímo v Holešově 18 obchodů, dnes tam máme jeden,“ konstatovala s tím, že na rozdíl od cigaret a alkoholu se na potravinách dnes šetří.

Své zakázníky ale mají. Přicházejí stálí zájemci z okolí a nárazově i lidé z Čech, kteří obcí projíždějí. Největší zájem je podle Králíkové stále o kmínový chleba, o celozrnný stojí vegetariánské jídelny.

Naproti tomu Pekárna Ora ze Slavičína tlak velkovýrobců výrazně nepociťuje.

Ohroženi jsou, kvalita ale vítězí

„Ohrožení velkopekárnami samozřejmě existuje, protože jim nemůžeme v produktivitě a ceně vůbec konkurovat. Lidé si ale raději koupí dražší a kvalitnější potraviny,“ tvrdí majitel Pekárny Ora Josef Otépka. Hitem poslední doby je v jeho prodejně pivní rohlík, pro který se prý jeho zákazníci vracejí.

Že kvalita často u nakupujících vítězí nad nízkou cenou, potvrzuje také spolumajitelka Řeznictví­uzenářství Zbořil z Otrokovic. Zákazníky z okolí, ale také z Prahy či Ostravy k nim podle Petry Zbořilové láká především jistota, že tam zpracovávají maso z českých chovů.

Příliv velkých obchodů se otrokovického uzenářství přesto dotýká.

„Když před patnácti lety rodiče v tomto řeznictví začínali, byla situace úplně jiná. Tehdy se prodávalo hodně masa, dnes však přicházejí lidé hlavně na uzeninu a zabijačku,“ přiblížila Petra Zbořilová z otrokovického řeznictví.

Zároveň poukázala na to, že většina stálých zákazníků je už v důchodovém věku.

„Potřebovali bychom, aby se do řeznictví naučila chodit i mladší generace,“ přeje si Zbořilová.

Další výhodou malých rodinných podniků je téměř kouzelné slovo tradice, které zákazníky přitahuje jako magnet. Dobře to vědí i v pekárně Radmily Hubálové v Sušicích. Na trhu se snaží uspět hlavně se slováckým koláčkem, jehož recepturu už před padesáti lety používala maminka vedoucí pekařky Aleny Fojtáškové.

Nabízejí zboží, které markety nemají

„Pokračujeme v tradici. Na recepturu máme ochrannou známku. Spolu s majitelkou se koláčky snažíme dostat do povědomí lidí,“ přiblížila Fojtášková s tím, že vše vyrábějí ručně.

Ačkoli jablečnou verzi slováckého koláčku ocenila i porota Perly Zlínska, není lehké se s ním na trhu prosadit. „Je to velký boj. Jsme malá pekárnička. V regionu je navíc přemíra koláčů,“ prozradila pekařka.

Téměř stoprocentně spolehlivým receptem na úspěch je podle oslovených živnostníků přijít na trh s něčím, co zákazník v supermarketu ani u jiných konkurentů jen tak nekoupí. Potvrzuje to například Stanislava Elšíková z pekárny ve Vizovicích.

„Pracujeme s kváskovým celozrnným pečivem a náš cílový zákazník je úplně jiný než ten v supermarketech,“ vysvětluje pekařka Stanislava Elšíková s tím, že své výrobky její pekárna dodává jen do prodejen se zdravou výživou.

V přehlídce chutí bodovaly sušenky a maso

/REPORTÁŽ/ Malí prodejci potravin předvedli spoustu delikates. Na své si přišel každý návštěvník

Na včerejší vyhodnocení soutěže o nejlepší potravinářské výrobky Zlínského kraje jsem se těšila. Zajímalo mě, kdo získá ocenění Perla Zlínska. Protože jsem vynechala oběd, do zlínské sportovní haly Euronics, kde se má vše odehrát, mířím svižným tempem.  

V útrobách budovy se mi naskýtá lákavý pohled. Všude kolem jsou stánky s jídlem. Usměvaví lidé za pultíky nabízejí všechno možné od svatebních koláčků, koláčů až po kus uzeného či škvarky. Ženy se srocují spíše u sladkého, muže naopak zajímají masné výrobky.

Protože jsem z podstaty takříkajíc masařka, ochotně jejich řady rozšířím. Moje první zastávka je stanoviště Řeznictví uzenářství Zbořil z Otrokovic. Než se stihnu na cokoli pořádně zeptat, doporučí mi spolumajitelka řeznictví Petra Zbořilová, abych ochutnala něco z jejich nabídky. Nejdříve sáhnu po škvarku, vzápětí ochutnávám šunky.

„Je to poctivá uzenařina. Lidé však mají zájem i o domácí zabíjačku. Ta od každého řezníka chutná jinak Kdo je ochutnal zabíjačku od našeho tatínka, nechce jinou, “ říká mi Zbořilová, když degustuji.

Nechci však sladkosti odsunout na vedlejší kolej a tak se zaměřím i na koláče.  U stánku pekařky Jarmily Králíkové labužnicky na jazyku převaluji svatební koláček a skoro už přemýšlím, jestli se brzy někdo v okolí nechystá na vdavky.

Očima přejíždím po stáncích, až mou pozornost zaujme cedule s nápisem Pivní rohlíky. Tak ty ještě neznám! Prohlížím si je zblízka spolu s asi dvacetiletým mužem.

„Nemusíte se bát, nic z něj nenadýcháte,“ říká mu usměvavá paní ze slavičínského pekařství Ora. Neváhám a zakousnu se do něj. Má jemnou chuť a přestože nejsem příznivec piva, dovedu si jej k netradičnímu pečivu představit někde na zahrádce či u televize.

Jako další přiláká mou pozornost vizovická pekárna Staňka. Dodává pečivo prodejnám se zdravou výživou. Zvědavě ochutnám slaný špaldový křupánek s česnekem. Je výborný a popírá tak mnohdy pravdivé rčení, že vše co je zdravé, není dobré.

Exotické sušenky, zvířátka z brynzy

„Novinkou jsou sušenky s kořením chio,“ říká Stanislava Elšíková. S očekávám ochutnám. Exotické kořením mi připomíná provensálské koření.

„Někomu to chutná dokonce jako rajče,“ opáčí na to Elšíková s úsměvem. Když už jsem u těch sušenek, rozhodnu se vyzkoušet i Brynzová zvířátka s pohankou od Pekařství Valašské regály z Velkých Karlovic. Získaly totiž ocenění Perly Zlínska.

Když jedno zvířátko převaluji v ústech, žádný chuťový zážitek se alespoň pro mě nekoná. Nepřišla jsem mu na chuť ani s vědomím, že brynza a pohanka je zdravá.

Poslední mojí sladkou zastávkou je stánek Pekárny a cukrárny Agrodružstva Roštění na Kroměřížsku. Jejich tvarohovo-srýový koláč mi doslova učaruje. Na jazyku ho nechávám rozplývat nejdéle. Halu opouštím s pocitem, že život je zkrátka sladký.

Lenka Bořutová

Autor: Lenka Bořutová

3.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Co říkáte na výsledky voleb? Hlasujte

Zleva: z volebních štábů Andrej Babiš (ANO 2011) a Tomio Okamura (SPD).
AKTUALIZOVÁNO
43

Na Zlínsku zvítězilo ANO, druhá SPD a třetí KDU-ČSL

ODS zapíjela poslanecký mandát Stanislava Blahy šampaňským

VIDEO / FOTOGALERIE / Nejprve vládla poklidná atmosféra v přítmí projektoru, který na zeď uherskohradišťské komunitní kavárny Cafe 21 vysílal první čísla volebních výsledků. 

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

FOTOGALERIE / K volbám zas tak často prý nechodí, vlastně dnes je to podle něj asi podruhé. "Ale chtěl jsem zvolit ty, kteří jsou podle mne důležití," uvedl v sobotu krátce po 13. hodině strážce hokejové svatyně zlínských beranů - brankář Libor Kašík.

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

2:0, 2:3, 4:3. Ze zápasu zvratů si hokejisté Aukro Berani Zlín uloupli aspoň bod z pardubického perníkového srdce. Ševci nakonec prohráli 3:4 v prodloužení, přestože během pěti minut na přelomu první a druhé třetiny otočili vývoj zápasu z 0:2 na 3:2 dvěma trefami Honejska a Popelky. Žlutomodří ale vedení ztratili a v prodloužení přesilovku čtyři na tři využil francouzský útočník Treille, který pro Zlín připravil třetí porážku v řadě.

Fryšara nevěděl, jak slavit gól. Úžasná euforie, zářil

Ani jsem nevěděl, jak mám slavit. Prostě jsem zvedl ruce a díval se okolo,“ vykládal Štěpán Fryšara, 19letý útočník hokejistů Aukro Berani Zlín, který v nedělním zápase s Plzní svou premiérovou trefou stáhl náskok na 3:4 a zařídil parádní infarktovou koncovkou bod za porážku 4:5 po samostatných nájezdech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení