VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Manuál výroby ozdob přirovnávám ke stavbě raketoplánu

Zlín - /REPORTÁŽ Z KURZU/ „Vždycky používejte špendlík na utahování smyčky," radí Anna Lišková, která vede dnešní kurz výroby vánočních ozdob z korálků. Je majitelkou obchůdku Střípek štěstí ve Zlíně a pravidelně pořádá večerní kurzy s určitou tematikou.

23.11.2012
SDÍLEJ:

Výroba vánočních ozdob z korálků.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Nadšenkyň křehkého umění se nás sešlo šest. Začínáme navlékat korálky, a pod našima rukama tak začínají vznikat něžné vánoční ozdoby. Osobně mi technologický postup připomíná manuál ke startu raketoplánu, takže prokazuji notnou dávku odvahy. „No vidíte, za chvilku mi povedete kurzy," povzbuzuje mne vedoucí Lišková a jde k další žákyni zkontrolovat, jak si vede.

Prodejna Střípek štěstí není moc velká, ale vejde se sem i místo na výstavku vyrobených šperků a malý vánoční stromek s právě vyrobenými ozdobami.

Podél zdí jsou dřevěné regály plné sklenic, ve kterých jsou korálky, na jaké si vzpomenete. Uprostřed místnosti jsou dva velké stoly, u kterých sedí a právě vytvářejí sněhové vločky žákyně dnešního kurzu. Celou prodejničkou voní svíčky a jejich plamínky, vůně, korálky a dobrý čaj připomínají, že jsou Vánoce za dveřmi.

Vedle mne sedí Martina Jadrníčková. Trochu ztrácí trpělivost, protože se jí prý dnes nedaří. To ale Anna Lišková slyší nerada. „Přece to nevzdáte, ukažte, já vám ukážu, kde jste udělala chybu, a napravíte to," uklidňuje kolegyni vedle mne.

A opravdu. Martině se práce po chvíli začne dařit a dokonce už je jí i do řeči.

„K paní Liškové chodím na kurzy ráda, je tu zábava a příjemné prostředí. Už jsem u ní byla na kurzu ketlování, smaltování i vyrábění šperků z hedvábných kokonů," prozrazuje mi. Protože můj vánoční korálkový zázrak je již hotov, vydávám se na průzkum za ostatními dámami, abych si prohlédla, jak se jim vede. Jana Kolářová je již na druhém kurzu Anny Liškové, ten první byl ketlování.

„Ketlování je vlastně výroba šperků," vysvětlí mi, když vidí můj nechápavý výraz. „O kurzy je stále zájem, chodí sem ženy i muži, ale i děti od deseti let či manželské páry. Někdy to je opravdová legrace vidět, jak se navzájem zlobí," usmívá se Anna Lišková.

Jeden kurz trvá minimálně 2,5 hodiny, to je ale spíš kratší doba. Stává se, že někdy trvá i pět hodin.

„Chci totiž, aby si klienti odnesli domů hotové výrobky. Mám radost, že se ke mně rádi vracejí a vybírají si z dalších kurzů, které nabízím," dodává. Strávila jsem čas v příjemném prostředí. Je docela možné, že se do kurzu přihlásím.

JANA ZAVADILOVÁ

Autor: Redakce

23.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den zdraví ve zdravé škole
21

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Žena je psychicky nemocná.

Hledá se Naděžda Skácelová

AKTUALIZOVÁNO

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Profily poslanců zvolených ve Zlínském kraji  

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chceme se omluvit fanouškům. Bylo to hrozné, říká Bačo.

Fotbalistům Zlína to proti Mladé Boleslavi před domácím publikem vůbec nejde.

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

„Česká republika je maximálně tolerantní země. Když se podíváte na to, že volby vyhráli ekonomičtí migranti, tak jednoznačně můžeme EU říct, že nejsme žádní xenofobové. U nás je to jedno: Slovák nebo Japonec,“ sdělil Ondřej Benešík jediný lidovecký poslanec z našeho kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT