Domácí barvy hájila Menza ČZU Praha – Suchdoláci a nastoupila proti soupeřům Mensa Matrix – Studentenwerk Dresden, Univerzita Tomáše Bati (UTB) ze Zlína, Technická univerzita Ostrava a Střední průmyslová škola na Proseku – Primirest. Zlato tentokrát míří do Zlína.

Soutěžní týmy měly za úkol připravit plnohodnotné dvouchodové menu ve složení předkrm/hlavní chod nebo hlavní chod/dezert.

„Povinnými surovinami bylo vepřové maso, brambory, med a jogurt. U hlavního chodu se očekával jeden druh omáčky/dipu a dva druhy příloh v různých strukturách. Hodnotily se kreativita a složitost zpracování surovin, snoubení chutí v celém menu, kompozice jednotlivých chodů, využití sezónních surovin, efektivní zpracování, množství odpadu a reálnost kalkulace,“ uvedla mluvčí UTB Petra Svěráková s tím, že mottem soutěže byl Náš venkov.

„Připravili jsme proto škvarkové lokše, slaninádu s cibulí, trhané vepřové maso s uzenou paprikou, česnekový dip, bramborovou slámu a pečené brambory s brynzou. Jako dezert potom ořechovou roládu s frgálovou náplní,“ popsal šéfkuchař menzy UTB Petr Sedlář.

A právě s tímto menu skončil soutěžní tým UTB první a odnesl si zlatou medaili. Druhé místo patřilo týmu SPŠ Prosek Primirest, třetí místo vyhrál soutěžní tým VŠB – Technická univerzita Ostrava. Diváckou soutěž vyhrála domácí menza ČZU.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ředitel Barum Czech Rally Zlín Jan Regner

Ředitel Barum Czech Rally Zlín Jan Regner. | Video: Břenek Martin