Otázky, nad nimiž včera diskutovali čelní představitelé města se zástupci společnosti Cream Real Estate, jež je jedním z dominantních vlastníků realit ve městě i v baťovském areálu.

„V několika zásadních bodech jsme se neshodli," shrnul po schůzce náměstek zlínského primátora Aleš Dufek. Na mysli měl konkrétně otevření, či neotevření areálu, neboť od prvního ledna na město přejdou veškeré tamní silnice.

„Tady se naše plány rozcházejí. My chceme nechat areál veřejnosti uzavřený, oni by jej raději otevřeli, je potřeba to dále řešit," podotkl náměstek.

Další aktuální a ožehavý problém s bouráním železničních přejezdů zástupci společnosti Cream však smetli ze stolu. „K tomu se my nehlásíme. Je to čistě problematika firmy SPV 2008," sdělili údajně zástupci Creamu na schůzi. Město se k problému bude muset postavit čelem, ovšem zatím musí vyčkat do změny vlastnických práv.

„V tento moment nemáme v rukou příliš možností, jak situaci pomoci vyřešit. Nemůžeme se nijak efektivně vmísit do sporu mezi podnikatelské subjekty. Na druhou stranu už to ale dosáhlo roviny jakéhosi veřejného nepořádku, takže zasáhnout musíme," polemizuje Dufek.

Nejdříve však po Novém roce. Podle Dufka totiž až po tomto termínu město oficiálně získá do vlastnictví silnice v areálu, a stane se tak přímým účastníkem sporů a bude mít větší možnost přímo s firmou SPV 2008, která přejezdy bourá, jednat.

„Přejezdy nebyly zřízeny odborně a nebyly respektovány požadavky zákona. Proto bylo nutné okamžitě přistoupit k jejich odstranění," uvedl již v pondělí k problematice jednatel společnosti SPV 2008 Petr Svatoš.

Bourání způsobilo problémy dalším podnikatelům v areálu. Přes zničené přejezdy totiž nemohou přejíždět kamiony. Případem se na základě trestního oznámení zabývá už i zlínská policie.