Další novinkou je, že o zařazení do prodeje budou nově rozhodovat zastupitelé, přičemž až dosud mohli dávat podněty samotní nájemníci. Nová pravidla se týkají také nebytových prostor v domech s byty a pozemků, jejichž součástí je stavba v majetku města.

Změny v pravidlech odhlasovali včera zastupitelé. „Díky nim může město Zlín lépe zhodnocovat svůj majetek," konstatoval náměstek primátora Dalibor Stříbný, který návrh na změny do zastupitelstva předkládal.

Novinky v pravidlech neznamenají, že by se radnice chystala prodávat více majetku než v posledních letech.

Do přímého prodeje bude nabízet zájemcům i nadále pouze baťovské půldomky a byty ve spoluvlastněných domech, ve kterých musí město přispívat na veškeré opravy, které se v nich dělají.

V současné době vlastní radnice 1977 bytů, z nichž 87 je ve spoluvlastnictví.

„Městské byty mají sloužit lidem, kteří si z finančních důvodů nejsou schopni zajistit bydlení jiným způsobem. Mám na mysli především mladé začínající rodiny, rodiče samoživitele a seniory. Proto radnice bude vždy vlastnit byty, aby mohla těmto lidem vyjít vstříc," ujistil Dalibor Stříbný.

Loni investovala radnice 66 milionů

Ještě v roce 1992 vlastnilo město téměř 10 475 bytů, většinu z nich od té doby prodalo. V posledních letech se počet prodejů vyrazně zpomalil. Do oprav a modernizací zbylých bytů a domů, kde se nachází, radnice výrazně investuje. „Například loni to bylo 66 milionů korun. V této částce byla i většina peněz, které město získalo z prodeje bytů a nebytových prostor," sdělila Lenka Kováříková z oddělení správy domů magistrátu.

Zásadní změnou v oblasti bydlení v městských bytech bylo snížení nájemného, ke kterému radnice přikročila loni na podzim.

Třeba v případě městských bytů, které se nachází v I. a II. segmentu a v domě Nad Ovčírnou, nájemné kleslo z původních 79,53 Kč za metr čtvereční na 69 Kč. U bytů se sníženou kvalitou, které jsou situované v lokalitách staré Obeciny, K Majáku a U Slanice, se nájemné snížilo z 71,08 Kč za metr čtvereční na 65 Kč.

Snížením nájemného chce radnice pomoci uživatelům městských bytů v současné obtížné ekonomické situaci. Dalším důvodem má být snaha zvýšit zájem o byty vlastněné městem, z nichž zejména ty, které se nachází ve velkokapacitních domech, jsou dlouhodobě málo vyhledávané. (hed)