Zprovoznění přibližně padesát kilometrů dlouhé části cyklotrasy vítají cyklisté s velkým uspokojením. Také z jejich řad se totiž ozývaly hlasy, že dokud není hotovo, moc šancí pro vznik cyklostezky spojující valašskou Bečvu se slovenským Váhem nedávají.

Mezi pesimisty patřil Jan Valoušek ze Vsetína.

„Slyšel jsem o různých problémech. Třeba s majiteli pozemků kolem cyklostezky. Jak je vidět, starosti jsou zažehnány," je rád cyklista.

Obdobně celou záležitost vnímá také Aleš Žalmánek z Valašských Příkaz.

„Je to sice malý krůček, ale s velkým významem. Vnímám to tak, že dokončení celé cyklostezky je už jen otázkou času. Těším se, až bude celá," řekl Aleš Žalmánek.

Premiérové jízdě po prvním úseku mezinárodní cyklostezky Bečva–Vlára–Váh využijí ve Valašských Kloboukách k malé slavnosti. Její součástí je i doprovodný program. Děti si vyzkoušejí jízdu zručnosti, Červený kříž předvede ukázky první pomoci.

Vrcholem cyklistického odpoledne ve Valašských Kloboukách se stane dojezd jedné z etap šestého ročníku veřejné Cyklotour pro Nadační fond Josefa Zimofčáka. Jím vedený peloton, v jehož středu jsou i další významné a známé osobnosti, projíždí republikou s charitativním projektem nazvaným Na kole dětem.

Představitelé Valašských Klobouk předají nadaci symbolické šeky. Skutečné peníze z Valašských Klobouk pak použije nadace na financování rekondičních pobytů dětí po náročné onkologické léčbě.

„Město, jeho organizace i další dárci předají do fondu šestadvacet tisíc korun," vyčíslil kloboucký místostarosta Martin Janík.

Výstavba půldruhého kilometru cyklostezky stála téměř deset milionů korun. Z nich 75 procent pokryla evropská dotace.

„Nejvíce peněz si vyžádalo postavení opěrných zídek a zpevnění břehů říčky Brumovka, podél které trasa vede, a postavení mostku přes ni," uvedla mluvčí radnice Sandra Novotná Kollerová.

Otevření první části mezinárodní cyklostezky se uskuteční 11. června. Začátek programu je stanoven na pátou hodinu odpoledne. Připravena je i malá výstava o stavbě cyklostezky a o její budoucnosti.