„Bylo to to nejtěžší rozhodnutí, ale školu musíme zavřít,“ uvedl manažer David Skaunic. V červnu definitivně skončí dva dvouleté obory Vyšší odborné školy filmové. Studenty bakalářského oboru klasická animace si od nového školního roku převezme zlínská univerzita.

Zlín tak po loňském zrušení Vysoké školy uměleckoprůmyslové přijde o další uměleckou školu. Obě přitom vycházely z tradic světově uznávaných designérů a filmařů.

Podle Skaunice je na středních školách méně maturantů, kteří navíc ve Zlíně volí raději bezplatný filmový obor na fakultě multimediálních komunikací, kde si studenti mohou vybrat animovanou nebo audiovizuální tvorbu. Tam studenti získají nejméně titul bakaláře, na vyšší odborné škole však pouze titul Dis. po dvou letech studia. Navíc se na ní platí školné.

„Zlín prostě dvě filmové školy neunese,“ uvedl Skaunic, který školu vede sedm let. Přitom před lety právě z této školy odcházeli točit nebo dál studovat dnes známí filmaři. Například Tomáš Luňák, který má za sebou úspěšného Aloise Nebela.

Zástupcům školy ale také docházejí peníze. Vlastní totiž budovu se dvěma uměleckými ateliéry, ve kterých své animované příběhy s loutkami točila Hermína Týrlová i Karel Zeman.

Studenti tak měli k dispozici 3600 metrů čtverečních vybavených technikou a zázemím. Prostory, které jsou mezi podobnými školami spíše výjimkou, ale mají vysoké náklady, na které nestačí dotace od státu. Celková roční ztráta školy je skoro čtyři miliony korun.

Ještě loni současné vedení plánovalo, že vyšší odbornou školu přemění na Institut Alexandra Hackenschmiedta. Tedy českého kameramana a režiséra, který ve 30. letech působil i ve Zlíně. Kvůli tomu měla v areálu vzniknout i nová budova, na kterou dokonce přišla dotace z Regionálního operačního programu (ROP) 64 milionů korun. Teď ji museli odmítnout.

„Celková plánovaná proměna filmových ateliérů se tím zpomalí,“ uvedl náměstek hejtmana a člen výboru ROP Libor Lukáš.