Do městské hromadné dopravy ve Zlíně a Otrokovicích vstoupí k 1. červenci několik změn, které by měly celý systém zpřehlednit.

Jde o zavedení určité pravidelnosti ve vedení linek, aniž by se trasy jednotlivých spojů musely označovat rozlišovacími písmeny. Týká se to především dojezdů spojů na obratiště Sportovní hala a Antonínova.

Radim Holiš a Petr Gazdík
Hejtman pálí do Gazdíka kvůli Dozimetru. Nevidí si do úst, kontruje exministr

„Od července budou jezdit na obratiště Sportovní hala všechny spoje linky č. 1, linky číslo 12 a linky číslo 90. Na točně Antonínova budou naproti tomu končit všechny spoje linek 7, 13, 14, 35 a 36. Trolejbusy linky 11 se budou otáčet na zastávce Prštné-náves. Ve směru z Příluk do centra města budou mít cestující k dispozici nejčastěji trolejbusy linky číslo 1,“ vyjmenoval některé ze změn vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař.

Změny jízdních řádů se dělají několikaměsíčním předstihem po vyhodnocení obsazenosti jednotlivých spojů a také návrhů a připomínek od škol, velkých zaměstnavatelů, místních částí i obyčejných lidí.

Podrobnosti o konkrétních změnách zjistí cestující v nových jízdních řádech, které jsou na internetových stránkách DSZO. Ke konci měsíce budou také vyvěšeny na zastávkách.

QR kódy na zastávkách

„Jízdní řády na zastávkách postupně doplňujeme o QR kódy, prostřednictvím kterých si budou moci uživatelé chytrých telefonů s připojením k internetu zobrazit on-line polohu vozidel i odjezdy nejbližších spojů z každé zastávky včetně případných zpoždění,“ doplnil Tesař.

V červenci a srpnu pojede MHD s letním omezením, tedy s odjezdy podle druhého sloupce zastávkových jízdních řádů. Tento sloupec bude nově nadepsán „Školní prázdniny“.

Snížená přepravní kapacita má odpovídat tomu, že o prázdninách nedojíždějí děti do škol a že také řada pracujících lidí čerpá dovolenou, takže poptávka po MHD je nižší.

Nejstarší občanka Zádveřic Libuše Kolajová oslavila sto let.
Nejstarší občanka Zádveřic oslavila sto let

Nové jízdní řády včetně nového plánku sítě MHD budou zveřejněny koncem června na zastávkách, k dispozici budou také na internetových stránkách www.dszo.cz a budou zapracovány do všech celostátních online informačních systémů.

Na internetu budou připraveny datové soubory pro offline aplikace jízdních řádů v mobilních telefonech.