„Je jich tady spousta. Odhadem k nám zavítalo na patnáct tisíc lidí," informovala jedna z hlavních organizátorek akce Pavlína Kolínková.

Sobotní dopoledne tak patřilo na náměstí tradičnímu trhu řemesel a lidových produktů. Do klobouk se letos sjelo zhruba tři sta řemeslníků. Lidé si tak mohli vyzkoušet pletení košíků, tkaní na stavu, zpracování lenu a ukázku výtvarných umění řezbářů.

„Jsou to tradiční řemesla, která neodmyslitelně patří ke zdejšímu kraji. Jsme rádi, že je můžeme předávat mladším generacím," pochvalovala si dále organizátorka Kolínková.

Městem také procházely mikulášské družiny. Letos pobíhali mezi lidmi skupinky čertů z Lidečka, Francovy Lhoty, Lačnova, Štítné, Nedašova a samozřejmě nechyběl soubor z Valašských Klobouk. Každá družina byla přitom odlišná.

„Náš malý se strašně bál čertů z Nedašova, kteří byli nejhlučnější a v ruce nesli velké jalovce," smála se pětatřicetiletá maminka Martina Piskačová.

Vedle stánků s keramikou, výšivkami a dřevěným náčiním do kuchyně se spousta lidí zahřívala v chladném, ale krásném slunečném počasí, medovinou, svařákem, či grogem.

„Mám na sobě teplou bundu,rukavice, čepici a pořád je mi zima. Naštěstí nejsem autem a tak si můžu dát kapku medoviny na zahřátí," pochvaloval si Pavel Němeček, který postával v hloučku u stánku.

O doprovodný program se postara cimbálová muzika v kulturním domě, nebo také výstava betlémů v červeném domě a spousta dalších výstav a soutěží jak pro děti, tak i pro dospělé.

Jelikož akci navštěvuje každoročně tisíce lidí, Valašské klobouky se tak potýkaly i s dopravními komplikacemi a několikanásobně vyšším počtem aut.

„Každoročně oslovujeme městkou polici, a policii České republiky, kteří nám pomáhají s koordinací. Zatím se,díky bohu, nikdy nic nestalo," uklidňovala Pavlína Kolínková z organizačního výboru. Našli se však i tací, kteří nepřijeli autem a dali přednost hromadné dopravě.

„Přijela jsem ze sousední vsi nějakým speciálním expresem. A bylo to fajn," chválila si sedmdesátiletá důchodkyně Anežka Barboříková. Organizátoři totiž zřídili dvě autobusová záchytná stanoviště a posílili při této příležitosti i hromadnou dopravu do Valašských Klobouk.

Přípravy na letošní Mikulášský Jarmek začaly už v létě tohoto roku.

„Společně s dalšími dvaceti organizátory jsme se věnovali realizaci. Navíc je tady na tisíc dobrovolníků, kteří umývají nádobí, pečou dorty nebo vydávají jídla. Jsou to lidé, kteří nejsou vidět. Každý podá pomocnou ruku a pomůže. Patří jim za to velký dík. Jarmakem prostě žijí celé klobouky," vyjádřila poděkování směrem k dobrovolníkům předsedkyně sdružení Jarmeku Pavlína Kolínková.

Ikdyž čeká Valašské Klobouky další Mikulášský Jarmek až příští rok, organizátoři už plánují, co by na příští rok vylepšili.

„Kolegům se to asi líbit nebude, ale já osobně bych si přála, aby akce trvala celý víkend, a ne jen v sobotu v dopoledních hodinách," usmívala se Pavlína Kolínková.

Související: Začínal jako umělecký řezbář. Teď studuje pedagogiku

JAKUB SCHMID