VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Minutka? Raději hotovku, je krize

Kroměřížsko - Lidé se pod dojmem zpráv o ekonomické krizi snaží šetřit, kde mohou: a pocítili to už i provozní restaurací a hospod na Kroměřížsku.

24.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Většina hostů příliš neutrácí, objednávají si levnější jídla, vypijí méně piva a dlouho se nezdržují, shodují se restauratéři. Přesto však nepanikaří a tvrdí: důležité je, že jsme zatím nepocítili výraznější odliv klientely. Začátek roku navíc prý bývá vždy slabší a pořádně se uvidí až v létě.

Výhodu mají podniky, kam chodí stálé osazenstvo. „Rodinky s dětmi k nám chodívají týden co týden. Asi už si tu přivykly a chodí i v době krize,“ míní Milan Kucharčík z Pizzerie Osíčko.

I to je podle něj důvod, proč restaurace zatím špatnou ekonomickou situaci výrazněji nepocítila. „Samozřejmě jsou teď lidé nejistí, začínají šetřit. Ale chodívá jich stejně jako loni,“ dodal Kucharčík.

Zajímavého trendu si všimla pracovnice restaurace Poutní dům na Hostýně Ludmila Sanitráková.

„Hostů máme sice pořád stejně, ale je pravda, že spíše přecházejí na levnější jídla. Místo steaků za sto padesát korun, si teď dají raději hotovky za sedmdesát,“ zaregistrovala Sanitráková.

Zhruba třicetiprocentní pokles odbytu, co se týče návštěvnosti a prodeje piva, zaznamenali ve zdounecké restauraci Atrium. „Mezi lidmi peníze nejsou, takový propad se dal očekávat. Speciální akce? To nepomůže,“ krčí rameny tamní provozovatel Miroslav Huťka.

Důvod k nespokojenosti však podle svých slov nemá. V restauraci se totiž zaměřují na levná jídla a zajišťují také jejich rozvoz.

„V této oblasti nám naopak krize napomohla. Každý se na jídle snaží šetřit a my nabízíme oběd za osmačtyřicet korun. Lidé toho využívají čím dál častěji,“ pochvaloval si Huťka fakt, že jim výrazně vzrostly objednávky.

V bystřické restauraci a pivnici U Hanuša zatím případné ztráty nechtějí odhadovat. „První měsíce v roce jsou vždycky slabší, takže to zatím nejde poznat. Rozhodující bude až to, kolik hostů budeme mít přes léto, “ myslí si vedoucí podniku Hana Švehlíková.

Ta doufá, že v letních měsících si k nim lidé cestu najdou. Za výhodu považuje i to, že k hospůdce patří zahrádka, která bývá právě v parných dnech plně obsazená.

„Loňské léto k nám chodilo tolik lidí, že jsme se z toho mohli zbláznit. Takže teď to bereme jako odpočinek,“ dodala s úsměvem Švehlíková.

Mají hosté stravovacích podniků v poslední době opravdu hluboko do kapsy? Například Daniela Baďurová z Kroměříže s tím souhlasí.

„Člověk už nechce utrácet za zbytečnosti. S rodinou si teď například spíš odříkáváme večeře, na které jsme dřív každý týden chodívali,“ popsala asi čtyřicetiletá žena.

Přehnaná spořivost podle ní sice není na místě, ale za zbytečné věci utrácet nechce. „Samozřejmě sem tam někam ještě zajdeme, ale bude to spíš výjimečná záležitost,“ uzavřela Baďurová.

Autor: Ondřej Holubec

24.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Hokejisté Aukro Berani Zlín (v modrém) v nedělním 13. kole doma vyzvali plzeňské indiány.

V neděli na hokejové Berany v 15 hodin, pak na Fastav. A za polovinu!

Policejní odstřelovači v akci

Státní veterinární správa (SVS) s Ministerstvem zemědělství (MZe) dnes v Holešově proškolila na dvě desítky policejních odstřelovačů o problematice afrického moru prasat.

Kdo bude stotisícím divákem Městského divadla ve Zlíně?

Stotisícího diváka 72. sezony očekává v pátek Městské divadlo Zlín.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení