Označení Perla Zlínska 2007 může od soboty používat jednatřicet mléčných, pekárenských nebo masných výrobků. „Do letošního druhého ročníku soutěže se přihlásilo pětadvacet firem se sto devíti výrobky,“ uvedla Jana Brázdilová z Agrární komory Zlínského kraje, která projekt realizuje.

„Ve srovnání s loňskem byla účast slabší. Je to dáno tím, že se Perla Zlínska ještě nedostala do povědomí lidí a nemá takovou váhu jako kupříkladu Klasa,“ vysvětlila.

Porota mezi produkty rozdělila celkem jedenatřicet Perel, z nichž dvě získala například Mlékárna Valašské Meziříčí.

„Zákazníci v poslední době na původ potravin slyší,“ uvedl vedoucí obchodu a marketingu Zdeněk Bukovjan. „Je to pro nás v posledních dvou týdnech už druhé ocenění, nedávno jsme za Bio kysaný nápoj čistý získali ocenění Mlékárenský výrobek roku 2007. Náš ochucený jahodový nápoj skončil na druhém místě,“ připomněl. Oba nápoje mají i známku Klasa.

Prestižní značku Klasa má 1 423 výrobků 203 podniků. „Zlínský kraj bezkonkurenčně vítězí v produkci Klasa mléčných výrobků. Z 272 výrobců z celé republiky má známku celkem 72 výrobků od pěti producentů,“ uvedl Vilém Frček z tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu.
Stále populárnější je i označení Tradice Bílých Karpat. Užívat ji může třeba Miroslav Táborský z Bojkovic. Označuje jím sklenice s medem, který vyrábí.

Výrobky oceněné Perlou Zlínska 2007

Maso:
Karpatská klobása (DRUMAS)
Wellnes vepřová šunka (IDEMA FOODS)
Kudlovská tlačenka (Leoš Novák)
Kuřecí šunka president a Šunka gold s bylinkami (Raciola–Jehlička)
Anglická slanina (Ritter)
Šunkový salám zauzený (Petr Soško)
Bílokarpatský salám (VOMA)
Bačova klobása (Tradiční Valašsko)

Mlékárenské výrobky:
Čerstvý sýr (Kromilk)
Laksymáček kakaový MAXI (Laksyma)
Bio kysaný nápoj jahoda a Dueta jahodová (Mlékárna Valašské Meziříčí)
Bonté–Budapešť (Net Plasy)
Cremi Exclusive nugát (Yoplait Czech)

Pečivo a cukroví:
Povidloň a Mrkváč (Agrodružstvo Roštění)
Frgál velký (Cyrilovo pekařství)
Večka semínková (Pekárna u Bučků)
Chléb křupák a Štrúdl jablečný (Pekařství Kolář)
Záleský chléb (Marek Nesázal)
Valašský frgál hruškový (Pekařství Valašské frgály)
Chléb slunko a Cereální sluníčko (Vlastimil Javor)
Řez špaldový s náplní a Chléb špaldový speciál (Javorník–CZ)
Rohlík grahamový a Chleba aloe vera (Topek)
Rustálový rohlík (Varmužova pekárna)