Šetřili například týrání děvčátka. „Otec holčičku neustále mlátil, když mu neodpovídala na jeho dotazy. Bil ji pěstmi i dlaněmi, házel s ní na postel, tam vše pokračovalo. Holčička měla modřiny po celém těle,“ přiblížila Zuzana Pacáková z oddělení trestné činnosti páchané na mládeži a mládeží zlínské policie.

Vyšetřování už by nemělo bývat tak traumatizující

Další trauma oběti prožívají při vyšetřování a výsleších psychology, kriminalisty i státními zástupci. „Z těchto důvodů jsme navrhli, aby v každém kraji byla zřízena speciální výslechová místnost. Děti by byly vyslýchány pouze jednou osobou, kamery by pak přenášely obraz a zvuk do sousední místnosti, kde by seděli další odborníci,“ uvedla Alena Plšková z Policejního prezidia České republiky.

Dodala, že Ministerstvo financí České republiky dotuje tyto projekty částkou ve výši od tří set až do pěti set tisíc korun. Výslechovou místnost pro děti už mají třeba v Praze, Hradci Králové nebo v Ostravě. Ve Zlíně ale zatím tyto prostory nebudou. „Nemáme na ni potřebný prostor ani finance. Místnost by byla navíc málo využívána, protože za rok řešíme tak dvacet případů. Ale myslím si, že i tak máme dobře zařízené stávající prostory. A hlavně každý výslech je o lidech, kteří ho provádějí. Pokud k dětem přistupujete citlivě a získáte si jejich důvěru, pak to pro ně není nepříjemné,“ podotkla Zuzana Pacáková.

Francouzi mají dobré zkušenosti s Jájou a Pájou

Zkušenosti s prací týraných dětí si nyní ve Zlíně u příležitosti dětského filmového festivalu předávají odborníci na dětskou kriminalitu nejen z České republiky, ale i ze zahraničí v rámci semináře Dítě v krizi. Toho se každoročně zúčastní dvě stovky odborníků. Například francouzští delegáti představili své pozitivní zkušenosti s ryze českým nápadem – panenkami Jájou a Pájou, které se po vzoru českých kriminalistů používají při vyslýchání týraných a zneužívaných dětí. Ty na postavičkách názorně předvádějí, co se jim přihodilo a jak je dospělí zneužívali.

Panenky dokonce začali v nedávné době používat policisté i v Afgánistánu. Zajímavé je, že v této asijské zemi jsou častějšími terči deviantů chlapci než děvčata. Proto zde větší uplatnění nalézá Pája na rozdíl od holčičky Jáji.