První radiální traktorová pneumatika v novém závodě vznikla v úterý, výroba se tam naplno rozjede do konce roku," sdělil ředitel otrokovického závodu Mitas Josef Křemeček.

Stavba nového závodu začala loni v srpnu, na začátku června se začalo stěhovat výrobní zařízení z původních prostor. Firma získala nedávno povolení ke zkušebnímu provozu. „Nyní stěhujeme a repasujeme technologie a do konce roku pojede nová hala naplno," uvedl Křemeček.

Stěhování skončí v prosinci, do konce roku se bude vyrábět na obou místech. V nové hale bude Mitas vyrábět radiální zemědělské pneumatiky, které mohou vážit až 400 kilogramů.

Mitas počítá v novém závodě se všemi dosavadními zaměstnanci. Na Zlínsku firma zaměstnává 1520 lidí. Otrokovický závod vyrábí pneumatiky pro zemědělskou techniku, zejména na velká zemědělské vozidla, silné traktory či kombajny. Ročně vyrobí asi 370 tisíc zemědělských plášťů. Společnost vyváží 86 procent produkce do zahraničí.

V loňském roce Mitas utržil 11,29 miliardy korun, 71 procent tržeb bylo z prodeje zemědělských pneumatik. Loňské tržby byly rekordní, za rok 2011 společnost vykázala tržby 10,63 miliardy korun, o rok dříve to bylo osm miliard korun.

Mitas vlastní tři výrobní závody v ČR, jeden závod v americkém státě Iowa a jeden v Srbsku.