„Letos je tomu pět let, co pořádáme Mladcovskou Hoblovačku. Jsme rádi, že se tradice loučení prázdnin zachovala. Rok od roku se těší velkému zájmu," uvedl hlavní organizátor akce Karel Popelka. Každý rok je věnován jednotné tematice. Letošní loučení bylo ve znamení vzduchu.

„Diváci mohli shlédnout unikátní modely leteckých modelářů, parašutisté přistávali na hřišti a poletovali tady i čarodějnice," pochvaloval si hlavní organizátor Karel Popelka.

Mladcovská Hobovačka je již tradičně rozdělena na část soutěžní a zábavnou. Děti musely zdolat například překážkovou dráhu, vyzkoušely si své síly na horolezecké stěně, nebo si lámaly hlavu nad zapeklitými kvízy a hlavolamy.

„Prvotní myšlenka byla zorganizovat nějakou akci pro rodinu a blízké okolí. Letos jsme měli do soutěže přihlášených na tři sta padesát dětí, které soutěžili jak ve sportovních, tak ve vědomostních soutěžích a testech zručnosti," informoval dále Karel Popelka.

Tento Dětský den si klade za cíl samostatnost dětem. Podle organizátorů by si měly děti najít sami aktivně zábavu a nespoléhat jen na druhé.

„Moc se nám tady líbí. Děti na nás nejsou vázany, protože je zde spousta atrakcí. Máme tak čas sami na sebe a o děti je skvěle postaráno," chvílila si hoblovačku jedna z návštěvnic Miroslava Lukášíková.

Odpoledne se děti mohli povozit na poníkovi či motocrossových motorkách, dále shlédli cvičnou ukázku zásahu Policie Zlín, ukázku dravých ptáků a odvážlivci si vyzkoušeli povolání hasiče díky přistavenému vozu Hasičského záchranného sboru České republiky ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči z Prštného i Mladcové.

„S kamarádem jsem seděl v hasičském autě a vyzkoušeli jsme si i houkačku a vysílačky," radostně vyprávěl šestiletý Michal Pekárek.

Během celého dne bylo také k dispozici občerstvení a dodržování pravidelného pitného režimu. Pro Mladcovskou Hoblovačku vznikla speciální jednodenní cukrárna U tří Andrejek, kterou založili místní hospodyňky jen pro tuhle příležitost.

„Napekli jsme a podpořili tak mládež. Odpoledne už jsme neměli co prodávat, jelikož zmizelo všechno do posledního drobečku," pochvalovala si jedna z trojspolku cukrářek Andrea Lebánková.

Celá akce vyvrcholila ve večerních hodinách vystoupením country kapely Pěšáci. Dospělí ale i děti zpívali a tancovali.

Mladcovská Hoblovačka se letos uskutečnila již popáté. Akci navštívilo na pět set lidí a podle organizátorů zachovají toto netradiční loučení s prázdninami i nadále do budoucna.