O mimořádnosti svědčí i to, že od roku 2018 je Zoo Zlín zřejmě jedinou zoologickou institucí na světě, která odchovává mláďata. Na celém světě chová dvojzoborožce indické 53 zoologických institucí, populace celkem čítá 193 jedinců.

Dvojzoborožec indický
Zoo Zlín slaví chovatelský úspěch světového významu. Tím je odchov mláděte dvojzoborožce indického.Zdroj: Zoo Zlínnejvětší zástupce čeledi zoborožcovitých. Nejnápadnější znak představuje masivní žlutočerná helmice a obrovský zobák. Obývá tropické pralesy v Indii, Sumatře, Indonésii a na Malajském poloostrově. Tito zoborožci létají málo a těžkopádně, v korunách stromů nejčastěji poskakují z větve na větev. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí po celou dobu hnízdění. Na jejich jídelníčku dominuje ovoce, ve zlínské zoo si pochutnávají např. na banánech, papáji, hroznech, broskvích, ze zeleniny pak na rajčatech a okurkách. Ve volné přírodě se jeho početní stavy rok od roku snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov.

LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT

Zoo Zlín chová dvojzoborožce indické od roku 2010. Ač to na první pohled nevypadá, sestavit vhodný chovný pár je velmi náročné.

„Zoborožci jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají na celý život. Dát dohromady kompatibilní pár tak může být běh na dlouhou trať. Velmi často se totiž u nich vyskytuje vzájemná agresivita,“ uvedl zoolog Václav Štraub.

Ve Zlíně se to však podařilo, první oplozené vejce chovatelé zaznamenali již v roce 2014. Pár zahnízdil i v následujících letech, první mládě se však podařilo úspěšně odchovat až v roce 2018. Chovatelé do hnízdní budky, vnitřní ubikace a venkovní voliéry navíc umístili kamery, aby měli podrobné informace o chování rodičovského páru.

Stejně jako v roce 2018 zoo i letos přistoupila k částečnému odchovu v lidské péči. Zhruba po 30 dnech přirozené inkubace pod samicí chovatelé vejce odebrali a umístili do líhně.

„Mládě při vylíhnutí váží 50 g, je to malinkatý tvoreček, který vyžaduje spoustu péče. Musíme zajistit odpovídající teplotu v líhni, krmíme každé dvě hodiny. Zhruba po 20 dnech otevírá oči, to pak k němu přistupujeme pouze v převleku a krmíme pomocí loutky imitující hlavu dospělého ptáka,“ zdůraznil zoolog Štraub. Zmíněná opatření slouží k zabránění fixace mláděte na lidi.

Zlínská zoo již několik let zavádí řadu aktivních opatření týkajících se hospodaření s vodou. Na snímku nádrže ochovna.
Voda, to je oč tu běží. Zlínská zoo realizuje opatření na její úsporu

DVOULETÝ BRÁŠKA ZAMÍŘÍ DO SINGAPURU

V současné době návštěvníci mládě uvidí ve venkovní expozici v blízkosti Zátoky rejnoků. Vnitřní část obývá samec odchovaný v roce 2018.

„Dvouletý samec zanedlouho zamíří do Zoo Singapur. Letošního samečka si chceme nechat a po dohodě s koordinátorem pro něj v budoucnu najít partnerku,“ dodal Václav Štraub.

Samička papouška kea, která se vylíhla 10. března, zdárně prospívá a již brzy by se měla začlenit do rodinného hejna.
Zoo odchovala první mládě papouška nestor kea. Jde o samičku, má jméno Sněhurka