Dnes má obec, kde se dříve i těžila železná ruda, asi 250 obyvatel a 115 domů. Narozdíl od jiných vesnic nemá Rudimov problém s vylidňováním.

„Mladí tu chtějí zůstat nebo by se i rádi přistěhovali, ale nemají tu bohužel kde postavit dům," posteskl si Stanislav Franc, mladý starosta obce. Potíž je v tom, že vhodné pozemky jsou v soukromých rukou a majitelé požadují vyšší částku, než jaká je v místě obvyklá. Za pět set korun se metr čtvereční prodává ve vesnicích blízko měst a ne uprostřed lesů. Je však pravda, že
v Rudimově to vůbec nevypadá zle. Nebýt stavební uzávěry ze 70. let minulého století, mohla obec vypadat úplně jinak.

„Víc než dvacet let se tu nemohlo postavit nic nového. Tehdejší režim tu chtěl vybudovat obří rekreační oblast," vysvětlil starosta. Ostatně
k rekreaci slouží obec i dnes. Přes léto se počet obyvatel vyšplhá i na 400.

Nezaměstnanost? Skoro ji neznají

Největší radost dělá starostovi soudržnost místních. Podle něj se lidé začínají angažovat ve společných věcech, a to i ti nejmladší. „Ale i ty je potřeba na to naučit," říká starosta.

Mezi tradiční akce patří
v obci štědrovečerní hokejový zápas. Ten se tu hrává už 60 let. Před pěti lety se tu podařilo obnovit Kateřinské hody
 a také fašank tady udržují, přestože na Zlínsku tato tradice není zažitá.

„Fašank tu slavíme od nepaměti, pamatuji ho jako malé dítě," zavzpomínal místní sedmdesátiletý rodák Svatopluk Dulík. Ten před dvěma lety také převzal tvorbu místní kroniky po dlouholeté kronikářce Věře Dvorské. Na Rudimovu nejvíce oceňuje jeho polohu uprostřed lesů a luk,
s čímž souvisí tolik žádaný klid. Způsob péče o louky mu však nepřijde zrovna šťastný.

„Kdo vymyslel, že se musí tráva kosit až po 16. červenci? Vždyť to je už nahoře suchá
a dole shnilá. Dřív byly louky tak pestré, krásně kvetly,
 a teď? Škoda mluvit," mrzí ho dnešní manýry.

Kdo by si myslel, že malá vesnice uprostřed lesů musí být na špičce v míře nezaměstnanosti, krutě se mýlí.
V celém Rudimově je na úřadu práce registrovaných jen pět lidí. Několik místních firem tu dává práci více než dvacítce lidí. Zbytek dojíždí za prací do všech směrů. Do Zlína, Slavičína, Bojkovic, Luhačovic,Valaš­ských Klobouk i Uh. Brodu nebo Hradiště.

„Je to od nás všude stejně daleko, respektive blízko," pochvaluje si starosta. Ostatně dojíždět za prací tu byli místní zvyklí od nepaměti. Žili tu totiž takzvaní miškáři, respektive zvěroklestiči. Ti vydělávali peníze ve světě a žena se doma starala o domácnost. Obec je také známá sušením ovoce. Ovocnářství se tu vždy dobře dařilo a i dnes obec obnovila starý sad, který udržuje ekologicky.

„Žádný postřik, chemie, nic takového. Dvakrát ročně necháme trávu pod stromy spást ovcemi. Ovoce dodáváme do Hostětína, kde je Ekocentrum," vysvětlil starosta. Kromě místních a „lufťáků" znají Rudimov pak především příznivci muziky. Na louce u Rudimova řadu let probíhal festiválek Lebeda. Ten se po roční přestávce letos opět uskutečnil pod novým názvem Brutal pop fest. V obci jsou také aktivní fotbalisté, hasiči, myslivci a klub maminek.

Rudimov v číslech 30 – tolik školkou a základní školou povinných dětí bydlí
 v Rudimově, 1923 – je ročník narození nejstaršího obyvatele Rudimova, 42 – tolik členů má místní SDH včetně oddílu mládeže, 15.00 – v tolik hodin sem zajíždí poslední autobusová linka. V neděli sem jezdí jen jeden ranní autobus, takzvaný kostelní. 334 – metrů je průměrná nadmořská výška obce, 3,2 – je aktuální procentní míra nezaměstnanosti. V obci žije 157 ekonomicky aktivních obyvatel. Tedy lidí ve věku 15 – 64 let.

Věděli jste, že…

V obci se narodil letec RAF Otakar Janůj. Se svou výškou 196 cm patřil mezi nejvyšší československé vojáky. V obci má umístěnou pamětní desku.

V obci mají přírodní betonové koupaliště. Starý betonový bazén je napájený přefiltrovanou vodou z potoků.

V okolí je celá řada zaniklých hradisek, ale i vesnic.

V 90. letech se tu vyráběly ručně dělané nudle.

Rudimov byl první vesnicí, která se oddělila od Slavičína.