Převážně hospodyňky tak doma připravovaly sladké, slané, pečené i nepečené druhy, čímž si tak v sále tamního Obecního domu mohly pak smlsnout třeba na špenátové, masové či třeba kokosové roládě.

„Ochutnala jsem nějakou s parmezánem, byla výborná, v životě jsem takovou nejedla. I kuřecí mi hodně chutnala," řekla Deníku krátce po zahájení akce Kateřina Drábková a vzápětí se pustila do špenátového kousku. „Také je dobrá," zhodnotila Kateřina Drábková.

Sama na akci upekla králičí roládu, doma totiž mají vlastní chov králíků.

„Je plněná sýrem, párkem, zeleninou a uzeninou. Myslím, že se mi povedla. Další jsem pak udělala dvoubarevnou, plněnou nutelou," prozradila.

Roládu na akci připravila třeba i osmiletá Jitka Ticháčková. „Dělala jsem takovou černou kokosovou. Maminka mi trošku pomáhala," pochlubila se školačka.

Ukázku domácí kuchyně připravila místní organizace Českého červeného kříže. Když jeho členové před devíti lety připravili první ročník na téma sladké pečení, netušili, že se akce uchytí a stane se v obci tradicí.

„Na řadu pak přišli pomazánky, štrúdly, zelí, jablka a brambory v kuchyni, měli jsme i téma „přijela nečekaná návštěva", což znamená, tak do dvaceti minut nachystat něco na občerstvení," přiblížila minulé ročníky za pořadatele Hana Popelářová.

Pro ten letošní upekla dvojici rolád: jednu ze sekané, druhou z listového těsta s banánem a nutelou. „Jsem moc spokojená, účast je letos perfektní," zhodnotila.

Mezi roládami se objevila také jedna ve tvaru stonožky, připravila ji Irena Jurčíková. Na její hlavu pak použila koblihu politou čokoládou.

„Na první ročník sladkého pečení jsem udělala dort Červená karkulka," vzpomněla.