Letos se však festival konal poprvé na nově zrekonstruovaném nádvoří napajedelské radnice. „Dá se říct, že jej vlastně testujeme," usmívala se v sobotu Kateřina Barešová z napajedelského Klubu kultury, který akci spolupořádá. Moravské chodníčky se konají vždy o druhém srpnovém víkendu a prezentuje se na nich 10 až 15 souborů ze zmíněných oblastí. „Časem se ukázalo, že o tuto akci jeví nebývalý zájem také veřejnost," doplnila Barešová.

Za myšlenkou této již tradiční a oblíbené akce stojí členové napajedelského souboru Radovan společně se spřátelenými folklorními soubory z okolí Napajedel.

„Šlo nám o to, aby byla Napajedla brána jako součást Slovácka, kam patří," říká o vzniku Moravských chodníčků dlouholetá členka a učitelka souboru Radovan a Radovánek Věra Holubová. Podle ní se Napajedla liší od Hané i Valašska jazykem, tancem, písničkami i krojem.

„Ten napajedelský se v žádném případě nepodobá žádnému hanáckému ani valašskému. Písničky nemáme ani valašské ani hanácké. Jazykem jsme spíš „postižení" moravskoslovenským nářečím a nikoliv Hanou či Valašskem," vysvětluje Věra Holubová.

Doplnila, že byly stále pochybnosti, zda Napajedla patří ke Slovácku, či nikoliv. „Přitom jsme podle toku Moravy první obec Slovácka. Proto Moravské chodníčky, abychom naším folklorem ukázali, že ke Slovácku patříme. Tlumačov je už Haná a Malenovice jsou už Valašsko, to se nedá nic dělat," zmínila paní Věra.

Podle ní se ale podařilo napajedelským folklorním souborům na různých akcích a na různých folklorních festivalech příslušnost ke Slovácku prokázat. „Uchodníčkovali jsme je," říká s úsměvem srdcařka, folkloristka a učitelka Věra Holubová.

Proto si ani patnácté Moravské chodníčky nemohla nechat ujít. „Nové nádvoří je krásné, je to tady moc hezké, jsem spokojená," usmívala se v sobotu při vystoupení svých bývalých žáků z Radovánku, ať už těch mladších, nebo dospělých ze souboru Radovan. Ale akce nebyla jen o sobotě, vždyť tradičně začínala již v pátek večer.

„Organizujeme vždy páteční večerní představení v Klášterní kapli. Vždy se sejdou okolní folklorní soubory, které zpívají na určité téma. To páteční byla láska a letos pořádně horká," přiblížila s nadsázkou Kateřina Barešová z Klubu kultury.

Jak doplnila, v pátek vystupovaly například kněžpolské mužské a ženské pěvecké sbory, Gajdoši z Kopanic, mužské a ženské sbory z Napajedel a Spytihněvi. Podle Barešové, celým pátečním i sobotním programem provázela cimbálová muzika Rováš, která hraje každý ročník Moravských chodníčků. Součástí dvoudenního programu je pak také představení lidových řemesel, i když kvůli horkému počasí byl počet lidových řemeslníků omezen.

„Bohužel počasí způsobilo malou účast těchto řemeslníků, kteří nemohou v tomto horku svá řemesla provozovat," vysvětlila jedna z organizátorek. Ale i tak mohli návštěvníci obdivovat na nové pěší zóně před napajedelským kinem práci kovářů, maléře slováckých ornamentů nebo košíkářů.

„S horkem jsme bojovali statečně, ale lidé došli, takže musíme říct, že letošní Moravské chodníčky byly úspěšné," pochvalovala si Kateřina Barešová. A nebyla sama, kdo byl s akcí spokojen. „Sice bylo horko, ale my na chodníčky jezdíme ze Zlína pravidelně, moc se nám tady líbí atmosféra a máme rádi lidovou muziku," svěřili se manželé Křížovi ze Zlína. „V Radovanu mám kamaráda, moc mu to v kroji sluší," přiznala další z návštěvnic slečna Lucka. I ona ocenila výbornou atmosféru folklorního setkání a nezapomněla pochválit organizátory i nové prostory radničního nádvoří.