„Jde o kovové stroje, kde si zacvičí všichni, kdo dbají o správný životní styl. Tyto prvky jsou stále více žádané, proto i Magistrát města Zlína na poptávku reaguje," uvedla inspektorka dětských hřišť Kristýna Králová.

Hřiště tohoto typu jsou již v Malenovicích, na Vršavě, Jižních Svazích i v centru města. Nově postavili pracovníci úřadu jedno v Bartošově čtvrti.

„Na četné žádosti občanů bychom rádi v budoucnu instalovali další prvky v Centrálním parku na Jižních Svazích," doplnila Králová.

Stroje jsou prý určeny pouze pro děti nad čtrnáct let. „Dle pokynů výrobce musí být každý herní prvek či sportovní zařízení určeny pro určitou věkovou skupinu," vysvětlila inspektorka.

Děti si s normou ale příliš hlavu nelámou.

Například na hřišti v Bartošově čtvrti jsou na strojích převážně k vidění „sportovci" ve věku okolo deseti let. Nové hřiště si pochvalují, prý je to legrace.

Starší sem zatím ovšem moc často nezavítají. Například Magda Kvapilová, která bydlí přímo naproti, nad fitness stroji kroutí hlavou.

„Ne, cvičit by mě tady opravdu nenapadlo. Myslím, že jsem slyšela, že to postavili pro důchodce, aby měli nějakou aktivitu," řekla.

„Asi to zůstane jen těm dětem," myslí si. Jiní zase plánují stroje vyzkoušet.

„Určitě tam s kamarádkou zajdeme. Proč ne, když ta možnost je," uvedla patnáctiletá Jana Čaňovská. Podle ní je to krok správným směrem.

IVAN ČERNICKÝ