A obyvatelé krajského města si toho ihned všimli. Díla jsou poškrábaná, vydrolená a poničená.

„Myslela jsem si hned, že se něco takového stane,“ komentovala situaci například Lucie Vitásková. „Asi to mělo zůstat někde v depozitáři nebo aspoň za sklem,“ napsal zase komentář na sociálních sítích Robert Bureš.

Dvě mozaiky byly nedílnou součástí interiéru tehdejšího obchodního domu Prior a visely na schodišti mezi prvním a podzemním podlažím. Znázorňují zákazníky obchodního domu i odpočívající rodinu v obývacím pokoji.

Vladislav Vaculka je vytvořil z hlíny z Tupes v roce 1960. Umělec byl obdivovatelem Pabla Picassa, což se částečně promítlo do jeho vlastní tvorby.

Na jaře 2017 reliéfy restaurátoři odborně sňali z interiéru budovy a uložili je do depozitáře, aby tam bezpečně přečkaly generální rekonstrukci obchodního domu.

Vedení obchodního domu o poškození reliéfů ví.

„Jde o škrábance na povrchu dvou dlaždic, které samozřejmě necháme odborně opravit. Zatím nevíme, jak přesně k poškození došlo, takže nechceme předbíhat a stěžovat si na vandaly,“ uvedla mluvčí obchodního domu Martina Žáčková.

Kácení lip v ulici Družstevní ve Zlíně.  Na snímku Světlana Holešovská.
V Družstevní ulici ve Zlíně lítaly třísky a proudily emoce. Kácely se stromy

ZAZNAMENALA NĚCO KAMERA?

Podle všeho to prý nevypadá na vandalský čin, ale spíše na mechanické poškození.

„Prostor je monitorován bezpečnostními kamerami, takže nyní vyhodnocujeme záznamy a snažíme se dohledat, kdy přesně a jakým způsobem k poškození došlo, podle toho pak ze situace vyvodíme další závěry,“ vysvětlila mluvčí další postup.

Podle ní jsou úvahy, jestli by měl být reliéf odstraněn či přesunut, zatím předčasné.

„Prostor u reliéfu naopak již brzy oživí nový podnik a věříme, že celé místo tak bude pro návštěvníky ještě zajímavější,“ dodala Martina Žáčková.

Podle mluvčí policie Moniky Kozumplíkové případ poškození policisté nešetří.

Ilustrační foto.
Milion na divočinu. Peníze dali návštěvníci zoo

Památkáři požadovali uchování vzácného díla, proto byli pro demontáž mozaiky v dubnu 2017 povoláni odborníci. „Je to opravdu jemná práce, střepy jsou velmi křehké a na zeď jsou přilepeny lepidlem. Musíme být hodně opatrní,“ řekl tehdy restaurátor Miroslav Bodansky. Demontáž bude trvat asi deset dní. Podobná stěhování děl jsou velmi ojedinělá.