„V polorozpadlé bažantici se nachází dvě selata prasete divokého, obklopena blátem a mršinami dalších mrtvých zvířat. Celou scenérii dokresluje výrazný zápach a absence zázemí pro tuto zvěř. Kromě zmíněných mršin není patrný přístup k čerstvé vodě, stejně jako místo k odpočinku,“ popisuje pisatel, jehož jméno redakce zná.

„Jsem laik, ale věřím, že tyto podmínky chovu neodpovídají zákonům a předpisům ČR, stejně jako zacházení se zbytky zvěřiny jiných zvířat, které jsou jakožto mršina pohozeny v této kleci,“ míní.

Jako z hororu. Selata divokých prasat (v pozadí fotografie) a ostatky mrtvé zvěře.Zdroj: čtenář Deníku

Jako z hororu. Selata divokých prasat (v pozadí fotografie) a ostatky mrtvé zvěře. Zdroj: čtenář Deníku

Případem se již zabývá krajská veterinární správa i policie, kterou kontaktovala redakce.

„Případem se po oznámení redaktorky začali zabývat policisté ve Valašských Kloboukách, kteří budou zjišťovat, jakým způsobem zvěř uhynula a zda došlo k protiprávnímu jednání, ať už v přestupkové nebo trestní rovině,“ uvedla za zlínskou policii mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle šetření Deníku, je chovatel bezproblémový člověk, člen mysliveckého sdružení Valašsko Vlachovice (MS), který se stará například o opuštěná selata divokých prasat.

„Na zvířata, která chová, se chodí dívat i děti z místní školy,“ doplnil hospodář MS Václav Obadal.

Podle něj v době, kdy okolo procházel pisatel upozornění, mohly být zvěři – divočákům – pohozeny zbytky sražené srny.

Článkový trolejbus Škoda 35 Tr. První 18metrový trolejbus, který je vybaven trakčními bateriemi a ujede s jejich akumulovanou elektrickou energií až 10 kilometrů mimo trolejové vedení.
Zlín brázdí trolejbusy budoucnosti. Zatím bez cestujících

Zákon porušen nebyl

Na místo, kde má docházet k týrání zvířat, vyrazili však i veterináři Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj. I když podle nich k porušení zákona ve vytýkaném jednání nedošlo, přesto si chovatel vykoledoval pokutu.

„Podaný podnět, který jsme evidovali ve středu 19. února, inspektoři KVSZ další den v ranních hodinách prošetřovali. V rámci šetření nebyly žádné kadavery (mrtvoly zvířat – pozn. red.) nalezeny. Člen mysliveckého spolku, který na místo šetření přijel, sdělil, že se jednalo o v minulosti předložený kus sražené srny ke zkrmení. V době šetření měla obě prasata divoká přístup k vodě a krmení a měla možnost úkrytu. Prozatímním šetřením nebylo zjištěno porušení zákona,“ upřesnil za krajské veterináře Michal Kamarád, vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat.

Trasa plánovaného obchvatu Luhačovic.
Obchvat Luhačovic bude mít 9,3 km, uleví městu i lázním a zrychlí dopravu

Pokuta za nelegální chov

Ačkoli má chovatel mezi myslivci dobrou pověst, i tak pokutě neunikl. Jeho starost o zachráněná divoká zvířata byla náležitě „odměněna“.

„Šetřením bylo zjištěno, že se jedná o nelegální chov zvěře v zajetí, k němuž dává souhlas orgán státní správy myslivosti a i za porušení tohoto zákona ukládá sankce.,“ doplnil Michal Kamarád.