Zároveň si ale s odstupem času mnozí lidé stále hlasitěji kladou otázku, zda se neštěstí nedalo předejít či včas zabránit.
Výčitky směřují ke starostům jednotlivých obcí, ale třeba také k zemědělcům: řada místních totiž soudí, že bláto spláchlé z okolních polí by lépe zadržely jiné plodiny, než jaké tam momentálně rostou.

Lidé z vesnic na Morkovicku o víkendu ještě zápolili se škodami po velké vodě

„Záleží na tom, co je na polích vysázeno. Například obilniny zadrží vodu lépe než kukuřice,“ míní třeba Vojtěch Gajdoš z Věžek.
K této výtce se už v pátek přidali dokonce i někteří úředníci. „Je třeba jednat se správcem toků a se zemědělci, kteří mají pole špatně osetá jak technicky, tak i po stránce nevhodně zvolených plodin, které vodu nedokáží zadržet,“ řekl například člen povodňové komise kroměřížské radnice Petr Vodák. Komise chce proto svolat společné jednání všech dotčených obcí.

Jiní obyvatelé postižených míst poukazovali na to, že podobná situace postihla region už před rokem, a vedení obcí se z toho nepoučilo.
„Osobně jsem říkala starostce, že má nechat upravit koryto potoka. Není to ani rok. Za tu dobu neudělali vůbec nic. Netvrdím, že by k nám voda nikdy nepřišla, ale mohlo by jí být třeba méně,“ stěžovala si Božena Bečvářová ze Zlobic, která bydlí přímo u Věžeckého potoka.
Starostka zmíněné obce Romana Kozáková, která sama patří k rodinám postiženým velkou vodou, se ale hájí.

„Snažíme se uhánět instituce, které mají v kompetenci situaci řešit. Je potřeba udělat především protierozní opatření u nedalekého křenovického lesa. Máme na to už připravený projekt. Lidi nezajímá, že na preventivní opatření nejsou mnohdy peníze, ptají se jen, zda tomu nešlo zabránit. Nešlo, následky jdou jen zmírnit,“ vysvětluje Kozáková.

Opatření k tomu, aby se situace nemohla opakovat, jsou teď ve většině postižených obcí kroměřížského regionu jedním z hlavních témat diskuzí místních obyvatel.

Slyšela jsem, že by se už měli na obci zabývat tím, jak vyřešit, aby nám sem voda nestékala z polí, co máme za zahradou. Prý by tam mohlo být nějaké koryto, které by naplaveniny svádělo bokem,“ poznamenala Anna Kozárková z Bojanovic
„Prohloubení potoka by ani nepomohlo, ta voda přišla odjinud, boční ulicí. Všechno je z pole,“ mínil zase jeden z občanů, kteří pomáhali s odstraňováním škod v Pačlavicích.

Plné ruce práce s úklidem měli nejen obyvatelé zatopených obcí, ale i hasiči. „Máme úplně všechno zničené, nemáme žádný nábytek, prádlo, zkrátka nic. Všechno jsme vyházeli do kontejneru. V celé obytné části jsme měli půl metru vody. Nyní už okopáváme podmáčenou zeď. Škodu jsme už i nahlásili na pojišťovně,“ povzdechla si Emilie Maníčková ze Zlobic.

Právě pojišťovny začaly bezprostředně po čtvrteční pohromě zjišťovat rozsah škod a počty postižených. „Do pátečního poledne byly z Kroměřížska a Vyškovska nahlášeny tři desítky škod našich klientů, ale podle odhadu techniků, kteří se v postižených místech pohybují, se očekává přibližně sto padesát pojistných událostí,“ konstatovala Dagmar Koutská z odboru komunikace České pojišťovny.
Na místní pobočce pojišťovny v Kroměříži jsou podle ní lidem k dispozici letáky s pokyny pro postižené klienty, potřebné informace poskytují i operátoři na lince Klientského servisu, kam mohou zájemci své škody ohlásit.

„Největší nárůst počtu hlášení je ale očekáván po víkendu nejen od majitelů rodinných domů, ale i od chatařů a chalupářů. Protože lidé teprve začínají události oznamovat a rozsah poškození jejich majetku je velmi individuální, dá se celkové pojistné plnění v tuto chvíli odhadovat pouze orientačně v řádech milionů korun,“ dodala Koutská.

Vodní živel ovšem vyděsil i ty, kterým žádnou přímou škodu na majetku nezpůsobil. „Je to hrůza, bahno tu hrklo do všech třech domů naproti nás. Jedna tamní rodina byla vyplavena už vloni, sotva vše opravili, mají katastrofu doma znovu. A co by obec proti tomu mohla udělat? Hlavně pořádně zabezpečit to, co je potřeba,“ zlobila se Marie Ondrová z Bojanovic.

Neštěstí nenechalo lhostejnými profesionální hasiče ze Zlínského kraje ani dobrovolníky z okolí. Pomoc nabídla i kroměřížská Charita či blízká města, například Morkovice. „Naši zaměstnanci pomohli s úklidem třeba v Pornicích. Za pár dní máme zasedání mikroregionu. Tam rozhodneme o konkrétnější pomoci,“ poznamenal morkovický starosta Pavel Horák.