„Poprvé jsme Galerijní a muzejní noc ozvláštnili také venkovními instalacemi přímo v ulicích Zlína. Ke zlínské noci se přidala také hájenka u hradu Malenovice a Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích," připomněla za organizátory mluvčí 14|15 Baťova institutu ve Zlíně Alena Babicová.

K dalším organizátorům úspěšné akce patří také Muzeum jihovýchodní Moravy, Krajská galerie výtvarného umění a Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně.

Návštěvníci si mohli prohlédnout až do páteční půlnoci ve zlínském muzeu stálou expozici Princip Baťa i krátkodobou výstavu Kinematograf.

Ani Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně nezůstala stranou zájmů nadšených milovníků umění. Zaujaly je jak stálé expozice, tak i krátkodobé výstavy, kde byly připraveny komentované prohlídky. Děti zase tvořily ve výtvarné dílně.

Živý dům – filmová a multimediální expozice, Zlín-Kudlov. Cena syndikátu novinářů.
Vítězné Stavby roku 2016 Zlínského kraje. Podívejte se

Knihovna zase připravila pro rodiče a děti pohádkově-poetický večer, který trval až do 21 hodin.

„Velmi pestrý byl také venkovní program na platformě mezi budovami 14 a 15. Počasí přálo a především děti si mohly vyzkoušet nejrůznější hry a oblíbený byl i fotokoutek. Mezi dětmi i dospělými byl opět velký zájem o půjčovnu koloběžek. Zpestřením pak po setmění byl videomapping a světelná show. Návštěvníci byli nadšeni také vystoupením Bartošova souboru písní a tanců a skupinou JazzBook," popsala Alena Babicová.

„Jsme tady podruhé a jsme rádi, že jsme opět přišli. Je to zvlášní noc, vůbec se nám nechce domů, ta světelná show nás uchvátila," neskrývali své nadšení manželé Červinkovi ze Zlína. Galerijní a muzejní noc ve Zlíně také navštěvuje stále více mladých lidí.

„Vůbec jsme netušili, jaké to tady je, jsme mile překvapeni," ocenili Lukáš Nok a Nela Tomanová.

Doplnili, že se jim vše líbilo, ale nejvíc snad jízda historickým autobusem, který tuto noc vozí návštěvníky po městě.

Kdo by čekal, že v autobuse bude jen pár nadšenců, mýlil by se. V pátek doslova praskal ve švech, jízda v něm vyvolávala cestujícím úsměv na tvářích.

„Kolik to jedeme, deset kilometrů za hodinu?" bavili se mezi sebou při jízdě do březnického kopce, na trase Zlín-filmové ateliéry. Ale i tak si jízdu užívali.

„Já mám staré autobusy hrozně rád. V žádné galerii jsem nebyl, budu tady jezdit celou noc," neskrýval své nadšení Martin Smrž ze Zlína.

Jízdu historickým autobusem si tak vychutnával až do pozdních večerních hodin.

Ilustrační foto.
Výslechy na policejní škole v Holešově se týkají kauzy úniku informací

Milovník autobusů: Líbí se mi řadicí páka

První máj, den otevřených dveří v DSZO nebo Galerijní a muzejní noc ve Zlíně. Tyto všechny akce si sedmadvacetiletý Martin Smrž ze Zlína vysloveně užívá. Při těchto příležitostech totiž jezdí v krajském městě historický autobus.

V pátek večer proto Martin nechyběl ani na Galerijní a muzejní noci ve Zlíně. Ne proto, aby se kochal uměním, ale proto, aby se projel ve svém oblíbeném dopravním prostředku – historickém autobusu RTO.

„Martine, co máš na tom nejraději?" „Všechno," odpověděl bez váhání při jedné z okružních jízd, které ke galerijní noci patří. Na tváři měl po celou dobu nepřehlédnutelný úsměv. Že se vůz třepal, že byl doslova narvaný cestujícími a že v něm bylo poměrně horko – to mu ani trochu nevadilo.

„Mám rád historické autobusy, strašně rád v nich jezdím," přiznal se. Podle něj právě tyto typy autobusů jsou senzační. Má ve voze i oblíbenou součást. „Řadicí páka," mrkl směrem dopředu.

Okružní jízda městem pomalu končila a venku se začalo smrákat. Autobus zastavil u 14. budovy a nastupovali do něj noví cestující. Za chvíli měla na platformě v rámci Galerijní noci začít světelná show.

„Já tam nepůjdu, zůstanu tady a svezu se ještě jednou," prozradil Martin Smrž a nastoupil znovu do oblíbeného autobusu, směr další okružní jízda po městě.

Ilustrační foto.
Do tří škol nasype kraj bezmála 24 milionů korun