„Něco takového se podaří možná jednou za život. Osobně neznám nikoho, komu se podobná událost poštěstila. K rychlému skolení zvířat mi pomohl dobrý vítr a slunce v zádech, takže mě prasata necítila ani neviděla,“ poznamenal šťastný lovec.

Bachyně s devíti odrostlými selaty se myslivci „zjevily“ jen několik metrů od něj. „Přiblížily se asi na deset metrů a já jsem nezaváhal. Když se zastavily, začal jsem pálit. Skolil jsem jedno menší a tři odrostlá selata,“ popisuje úspěšný lov třiatřicetiletý Janča. Pohotová palba komňanského střelce nezpůsobila na zvířecí populaci revíru žádné větší škody.

Divoká prasata se totiž na Slovácku v posledních měsících přemnožila a snížení jejich stavů by uvítali nejen myslivci, ale také i zemědělci. Těm totiž divočáci působí značné škody na polích. V lese, kde k události došlo, se mladý nimrod přitom objevil spíše náhodou. „Na požádání mysliveckého sdružení z Bystřice pod Lopeníkem umožnil honební spolek v našem revíru konání individuální klubové zkoušky honičů, plemene slovenský kopov.

Psy vpustili do leče a rozhodčí posuzovali jejich výkony. Do cesty se nám ale připletla divoká prasata a tak došlo nejen na psí prověrku, ale i na mé lovecké schopnosti,“ dodává s nadsázkou Janča.

Úlovky se mezi myslivci dělí podle abecedního řádu. Na Radima Janču zbylo v tomto případě jenom lovecké právo, tj. vnitřnosti. Líto mu to ale nebylo. „O maso přece vůbec nejde. Ten zážitek z bleskurychlého ulovení čtyř zvířat ale ve mně zůstane nadosmrti,“ pyšně přiznává střelec. ⋌(kO)