Šoféři nejvíce hazardují v noci. Snadno je některý z myslivců může střelit na čekané

„Je to pořád stejné, čtyřkolkáři rajtují po lese a nikdo je nechytne. Vloni jsme na ně s policií provedli akci, ale v den jejího konání byl všude zvláštní klid. Vypadalo to, že je o ní někdo předem informoval," říká odevzdaným hlasem hospodář honitby Kostelany na Kroměřížsku Jaroslav Beran.

V ohrožení života

Škody na majetku jim prý čtyřkoláři ani tak nepůsobí, vlastně spíše ohrožují sami sebe. Konkrétně když se v lesích prohánějí v nočních hodinách. Za takovou vyjížďku mohou zaplatit i životem.

„Může se totiž stát, že když konečně po dvou hodinách na čekané spatřím divočáka a přitom neuslyším přijíždějící motorku, namísto na zvíře vystřelím na člověka, o němž jsem vůbec nevěděl a nečekal ho tam. Zatímco šofér to bude mít za sebou, já pořádné problémy před sebou," vysvětluje Beran.

Čtyřkolky nesvědčí broučkům, žabkám ani ptákům

Podle jednatele Okresního mysliveckého svazu Vsetín Jana Janouška jsou rok od roku problémy s neukázněnými motorkáři a čtyřkolkáři stále horší.

„Z našeho pohledu ruší člověka jako takového, který je v přírodě. Nesvědčí to ani fauně, a to od broučků přes žáby až po hnízdící ptáky a veškerá mláďata zvěře. Jestli někteří lidé nepochopili principy zásady, pak mají za sebou asi hrubou výchovu," přibližuje další z negativních dopadů rajtování neukázněných šoférů Janoušek.

Drtivou většinu případů ovšem myslivci nenahlásí, čímž si škodí. Jedním z těch výjimečných a posledních, který policisté řešili, je událost stará teprve několik málo dní.

„V úterý 15. května ráno zavolal na policii revírník starající se o lesy v okolí Salaše, protože našel poškozený porost. Hlídka policistů vyjela na místo. Poničený byl porost o ploše přes dvě stě metrů čtverečních. Motorkáři zničili sazenice buku a poničili půdní povrch," popsal tehdy případ mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Podle něj došlo minimálně ke spáchání přestupku proti majetku a přestupku zákona o lesích, který mimo jiné zakazuje vjezd do lesa. Za vjezd a parkování v lese může viník počítat s pokutou do pěti tisíc korun. Kupříkladu na Zlínsku zase pro letošek hlásí prozatímní klid.

„Nemáme hlášeny žádné případy. V minulosti se problémy vyskytly v okolí Luhačovic či Valašských Klobouk," uzavírá mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.