Podat daňové přiznání za uplynulý rok lze až do 2. dubna. „Všechny podatelny mají již od pondělí prodlouženou otevírací dobu a přijít můžete také v sobotu," informoval ředitel Finančního úřadu ve Zlíně Karel Skoumal.

Davy nečekejte

Zatím na Zlínsku podalo daňové přiznání přibližně šedesát procent z jednadvaceti tisíc místních živnostníků. „Davy před úřady ale nečekejte, většina lidí to v pořádku stihne," uvedl ředitel Skoumal.

Překvapivě mezi plátci nepanuje přílišný zájem o podání elektronickou cestou. „Všechno to dělá účetní a posílá jim to na papíře," popsal truhlář Jiří Chmela z Želechovic nad Dřevnicí.

Podobnou zkušenost má i Magda Šmídová z Vizovic, která v roce 2010 získala ocenění Živnostnice roku v soutěži Hospodářských novin. „Vždy za mě přiznání podávala účetní a obešlo se to bez problémů," pochvaluje si prodejkyně bytových dekorací Šmídová. Co se stane, pokud daňové přiznání nepodáte včas?

„Za zpoždění hrozí pokuta vypočítaná dle výše daně. Minimálně však 500 korun," upozornil ředitel Skoumal. Pokuta se ovšem počítá, až pokud přiznání nepodáte do pěti pracovních dnů od zákonné lhůty.

Nejčastější potíže

Mezi nejčastější chyby ve vyplněných přiznáních patří nepřiložení povinných příloh nebo překvapivě chybějící podpis plátce daně.

„Často nám lidé na sebe nenechají kontakt, protože se obávají, že je bude někdo obtěžovat. Telefon či e-mail není povinný, ale když je nutné řešit nějakou nesrovnalost, tak velice urychlují naši práci," řekl tiskový mluvčí Finančního úřadu pro Zlínský kraj Jan Hanus.

Některé chyby se mohou obejít bez nepříjemných následků. „Kdysi jsem daně přeplatil a o dva roky později mi to vrátili, takže to dobře dopadlo," přidal historku výrobce obuvi František Olejník.

Kdy lze ještě podat daňové přiznání

Poslední termín pro podání daňového přizní je úterý 2. 4. 2013. Otevírací doba:

pátek 28. 3.: 8-18 hod

sobota 29. 3.: 8-12 hod

úterý 2. 4.: 8-18 hod

Daňové přiznání lze podat také elektronicky na daňovém portálu Finanční správy České republiky.

JAN ŽLEBEK