Změny názvů ulic ve Zlíně zjednoduší práci poště, ta ale i tak doručuje i na staré adresy

„Ten mi přinesla pošťačka v den, kdy změna nabyla účinnosti, tedy 21. června," uvedla paní Věra, jíž se změna také dotýká. Sice nerada, ale její nutnost chápe.

„Občas se stávalo, že nám chodily dopisy na totožnou adresu, ale určené do jiné místní části Zlína," vzpomenula. Jen nyní dumá nad tím, kam všude bude muset změnu adresy hlásit. Seznam přitom není krátký.

„Lidé by měli myslet na to, že se o změně jejich adresy musejí dozvědět například dodavatelé plynu, elektřiny a vody, zdravotní pojišťovny, úřad práce, finanční úřad, bankovní a peněžní ústavy, příjemci poplatků za rozhlas a televizi či zaměstnavatelé," vyjmenoval Dvořák.

Některé z těchto institucí jsou podle něj napojeny na centrální registr obyvatel, ale ne všechny. Proto by si to měli lidé pohlídat. Prvním krokem dotčených Zlíňanů zůstává ovšem zejména změna údajů v občanském průkazu. Radnice navíc doporučuje přesný termín, kdy na úřadu o úpravy požádat. Vedoucí správního oddělení magistrátu Karel Švehlík říká, že ideální je zažádat o nové doklady do 1. července.

„Popřípadě v nejbližších následujících dnech po tomto datu. Změnou názvu ulice ale staré občanské průkazy nepozbývají platnosti," instruuje Švehlík.

Lidé se ovšem nemusejí obávat, že by jim v případě zpoždění vyřízení například nechodily poštovní zásilky. Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové neřeší společnost takovéto kroky poprvé ani ve Zlíně.

„Například ještě v dnešní době přichází občas zásilky s předrevolučními názvy ulic jako například Leninova, Revoluční, Murzinova. I tyto zásilky dokážeme doručit," usmívá se Selicharová a dodává, že jinak novinku pošta vcelku vítá.

„Pokud jsou v podobných případech ve městě ulice stejných názvů a není uvedena místní část, je doručování problematické. Doručovatel využívá další podpůrné informace jako čísla domů, název firmy, příjmení a jméno adresáta," vysvětluje mluvčí, která ovšem upozorňuje na to, že v určitých případech může nastat problém, pokud si člověk údaje v občanském průkazu správně nezmění.

„Při doručování to problém není. Ten je ale v některých případech při vyzvedávání zásilky na poště, a to v situaci, pokud adresát nepředloží Výzvu," upozorňuje.