Na zlínské náměstí Míru si předsedu uskupení Tomáše Vandase přišla v neděli poslechnout asi třicítka příznivců, ovšem do Holešova jich dorazilo jen pár, kdežto odpůrců se na tamním náměstí Edvarda Beneše sešlo asi čtyřicet. Obě zastávky DSSS byly pod dohledem policie, k žádným vážnějším potyčkám nedošlo.

Mluvil proti vládě

Zlínský mítink začal hodinu po nedělním poledni. Tomáš Vandas vystoupil s téměř půlhodinovým projevem zaměřeným zejména proti současné vládnoucí garnituře. S krátkým proslovem jej pak následoval také první místopředseda krajně pravicové strany Jiří Štěpánek.

Mezi přihlížející byly rozdávány Dělnické listy, zájemci mohli také podepsat petici za Vandasovu kandidaturu na prezidenta České republiky. Hlavním motivem setkání však byly blížící se krajské volby. „Naše strana bude kandidovat ve všech krajích," ubezpečil ve svém projevu Vandas.

Náhodní kolemdoucí, z nichž většina nejspíš netušila, co se na náměstí děje, se jen ze zvědavosti na chvíli zastavovali. „Dělnická strana? Tak na to se tu fakt dívat nebudu," zhodnotil hlasitě jeden ze Zlíňanů.

Policie v pohotovosti

Kompletně celý mítink pochopitelně kromě hrstky příznivců DSSS bedlivě sledovala také policie. „Byli jsme na akci dobře připraveni, a ta se tak obešla naprosto bez komplikací. Situaci přímo na náměstí a v blízkém okolí sledovaly monitorovací vozy, po městě jsme potom měli rozmístěny hlídky, které dohlížely na pořádek v ulicích," popsala bezpečnostní opatření mluvčí krajské policie Jana Bartíková.

Podle jejích slov se na zdárném průběhu celé operace podílely desítky policistů, mimo jiné i antikonfliktní tým. Ten měl ovšem o něco víc starostí v Holešově, kam se zástupci Dělnické strany sociální spravedlosti ze Zlína přesunuli na další mítink.

Přestože strážci zákona i tamní setkání hodnotí jako klidné, podle Tomáše Vandase policie situaci v Holešově podcenila. Mítink začal s několikaminutovým zpožděním, předseda DSSS totiž po přítomných policistech požadoval, aby uklidnili jeho levicové odpůrce. Ti na náměstí pokřikovali hesla jako Vandas je neonacista či Vandas jugend není řešení.

„Nemám problém s tím, když někdo přijde na můj mítink a nesouhlasí s ním. Ale vadí mi, když mám předem nahlášenou akci a někdo mi ji kazí vulgaritami a pískáním," postěžoval si Vandas.

Nespokojení odpůrci, kteří projev krajně pravicového politika narušovali po celou dobu, se nebránili ani silně vulgárním výrazům a výkřikům. Vandase to ale podle jeho slov od dalšího fungování neodradí.

Mítink na holešovském náměstí byl poslední akcí z Vandasova víkendového programu v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

LUCIE SÁGNEROVÁ