Vedení hejtmanství na čtvrteční tiskové konferenci po poledni oznámilo, že nakonec přistoupí ke stejným krokům jako ve zbytku republiky. Znamená to mimo jiné, že děti budou moci v omezeném počtu do škol, otevřít by se měly také některé obchody.

Podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše se na tomto postupu shodlo jak vedení kraje, Rada ZK a krajští hygienici, tak toto rozhodnutí posvětilo podle hejtmana i ministerstvo zdravotnictví.

„Při komunikaci s ministerstvem padlo, že se máme řídit selským rozumem. Proto se díváme na to, v jakém stavu se kraj nachází,“ uvedl hejtman Holiš s tím, že Zlínský kraj nemá nejhorší čísla v rámci České republiky.

Testování dvakrát týdně

Podle něj navíc návrat dětí do škol znamená, že testováním projde další skupina obyvatel.

„To znamená zhruba 14 tisíc dětí v prvním týdnu, 7 tisíc pedagogů, takže to je skupina, kterou budeme dvakrát týdně testovat a budeme vědět, jestli v ní je nebo není nákaza, to je pro nás velmi důležitá informace,“ komentoval hejtman.

Oddělení ARIM - Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny KNTB. Ilustrační foto
Zlínský kraj je na špici v počtu nakažených. Na rozvolnění si možná ještě počká

Zda se děti ve Zlínském vrátí od pondělí do škol či ne, případně za jakých podmínek zajímalo ve čtvrtek nejvíce jejich rodiče i pracovníky základních a mateřských škol.

„Vůbec nevím, kdy syn půjde do školy, nevím, jestli bude ve skupině, která nastoupí první, nemáme žádné informace,“ stěžoval si například David Holoubek ze Zlína.

První stupeň a předškoláci

Většinou školy informují rodiče prostřednictvím školního informačního systému, jako například v 1.ZŠ Emila Zátopka ve Zlíně.

„Jde o stěžejní systém, který je využívaný v rámci distanční výuky, takže rodiče jsou na něj zvyklí,“ uvedla ředitelka školy Jana Křičková. Podle ní však nedostaly školy dostatečný prostor na to, aby se nachystali.

„Ten termín je dost nešťastný. První informace jsme dostali do datové schránky včera odpoledne, o tom, že žáci nastupují stejně jako v ostatních krajích jsme se dozvěděli až dnes z médií,“ komentovala aktuální situaci ředitelka školy.

Festival Masters of Rock 2019.
Masters of Rock letos nebude! Covid jej opět o rok odsunul

„Do škol se rotačně vrátí žáci prvních stupňů základních škol. Do školek se současně vrátí předškoláci, ale maximálně v 15členných skupinách. Rodiče žáků budou podrobněji informování řediteli prostřednictvím webových stránek škol a školských zařízení a elektronických žákovských knížek,“ sdělila Kateřina Francová, náměstkyně primátora pro oblast školství.

Otevřou některé obchody i zoo

Zlínský kraj podle čtvrtečního vedení, otevírá od pondělí 12. dubna současně i služby a některé obchody, venkovní zahradu otevírá i ZOO Zlín.

„Otevření služeb v našem kraji znamená, že tak zabráníme migraci našich lidí napříč kraji. Nedokážeme si představit, že bychom jako kraj byli omezeni se zavřenými službami a ostatní kraje je měly otevřené,“ doplnil Radim Holiš. Rozhodnutí otevřít své provozovny samozřejmě živnostníci vítají.

„Už jsme na pokraji, zaměstnávám 13 lidí a potřebujeme nutně otevřít. Každá prodejna je schopná si pohlídat počet zákazníků, aby dodržela hygienické opatření,“ uvedl majitel zlínské opravny obuvi Jakubů, Zdeněk Jakubů.

Bezpečnost a hygienická opatření

Povolení vládních omezení však ve Zlínském kraji bude muset být podpořeno podle vedení kraje větším důrazem na kontrolu dodržování bezpečnostních a hygienických opatření obyvatel. Dohlížet na to bude krajská policie a strážníci městských policií.

„Jsme schopni tuto situaci řádně kontrolovat zpřísníme veškeré kontroly, jsme domluveni jak se státní policií, tak s městkou a budeme řádně kontrolovat všechny osoby ve Zlínském kraji, aby dodržovali tyto podmínky,“ zdůraznil  Vladimír Možíšek z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

V panelový dům se stovkami bytů na Jižních svazích ve Zlíně. Ilustrační foto
Chcete městský byt? Připravte se na nová pravidla

Jak to bude s rozvolňováním:

Ukončení nouzového stavu – co bude ve Zlínském kraji platit od 12. dubna 2021:

Dohoda z 8. dubna 2021 mezi vedením ZK a KHS ZL, podpořenou i ministerstvem zdravotnictví.
- platí stejná opatření jako v ostatních krajích
- tuto dohodu podporuje i vedení nemocnicích
- otevírají se služby, stejně jako v ostatních krajích
- otevření škol, stejně jako v ostatních krajích

Proč kraj dohodu podporuje:
- Pravidelné testování ve školách, 2x týdně, což znamená další populaci pod kontrolou testování
- Otevření služeb znamená zamezení migrace osob do jiných krajů
- Zavedení režimových , kontrolovatelných a vymahatelných opatření
- Včasné podchycení nákazy a dobrá sledovatelnost šíření ve školských zařízeních a kolektivech

Co bude ve školství nyní nové:
- Preventivní antigenní testování ve školách 2x týdně již od 12. dubna
- Distribuce testů od MŠMT ze skladu SSHR – 226 800
- Distribuce do 537 škol (MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ, DD)