Umístění poselství do věže představovalo jeden ze slavnostních bodů při otevírání nově zrekonstruovaného Mariánského náměstí ve Štípě. Vzkaz budoucím generacím umístili
do věže místní hasiči.

„Věřím, že to udělá našim následovníkům radost, až toto pouzdro otevřou. Myslím, že je potřeba uchovávat svědectví o tom, jak jsme žili," poznamenal k umístění pouzdra krajský radní pro oblast kultury Ladislav Kryštof.

Ačkoliv slavnostní den provázelo aprílové počasí, událost si nechal ujít málokdo. Z nového náměstí se tak přišlo těšit několik set lidí.

Sláva Štípy

„Nejsem přímo odtud, ale bydlím nedaleko a často tudy jezdím. Nynější stav se s předchozím nedá srovnávat. Je to opravdu nádherné místo
a jsem ráda, že se rekonstrukce povedla," svěřila se Marie Perničková ze zlínské Vršavy.

Ve Štípě otevřeli opravené náměstí. Oslavy provázel pestrý program

Upraveného náměstí si však rozhodně nevšimnou jen místní. „Těmito místy jezdí ročně půl milionu lidí do zoologické zahrady. Všichni uvidí, co se tady podařilo a budou šířít slávu Štípy dál," věří zlínský primátor Miroslav Adámek.

Asi nejvýstižněji, ale přitom nejstručněji popsal pocity z povedené práce štípský farář František Sedláček. „Díky Bohu," shrnul vše Sedláček dvěma slovy. Přitom ještě nedávno nepůsobilo toto místo pro chodce zcela bezpečně a i věřící museli při mších snášet otřesy z projíždějících au­t.

Konec vlády aut

„Do dneška vládl tomuto prostoru automobilismus. Bylo mým prvořadým cílem vrátit toto místo lidem. Snad se to podařilo a všichni návštěvníci se sem budou rádi navracet," vysvětlil architekt Jaroslav Habarta, autor vítězného návrhu nové podoby Mariánského náměstí.

Jelikož se upravené náměstí nachází před významným poutním místem, nemohla ve Štípě chybět ani návštěva z církevních kruhů. Večerní slavnostní mši proto sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Místo setkávání

„V dnešní době jsme zahledění stále více do sebe. Chce to otočit směr a začít se v pozitivním smyslu zajímat
o ostatní. Právě náměstí k takovému účelu vždy sloužilo. Lidé se sešli, svěřili se nebo se alespoň pozdravili," nepochybuje o významu Mariánského náměstí pro místní občany olomoucký arcibiskup Graubner. Ačkoli se náměstí skví novotou, magistrát hodlá v této části dále investovat.


„V příš­tích měsících ještě budeme budovat parkoviště před poštou a dokončíme přemístění památníku padlých vojínů z obou světových válek do prostoru před školkou," popsal zlínský radní Miroslav Kašný.

„Dále vypíšeme soutěž 
na realizaci pítka, které bude umístěno v centrálním prostoru mezi lavičkami a nově vysazenými stromy. Bude sloužit k občerstvení kolemjdoucích i turistů a poutníků, kteří hojně navštěvují štípský barokní kostel," doplnil Miroslav Kašný.

Výrazná úspora

Přípravy na rekonstrukci trvaly čtyři roky. Samotné stavební práce zahájilo město
v červnu loňského roku. O náklady na proměnu Mariánského náměstí ve Štípě se podělily město Zlín a Zlínský kraj.

Původně se počítalo s investicí ve výši asi 33 milionů korun, cenu se ale podařilo díky veřejné soutěži na zhotovitele snížit téměř na polovinu původních předpokladů.