Není ovšem vyloučené, že situaci radikálně rozetne ještě dříve samotná majitelka zámku Eva Gajdošík. Termín referenda je totiž stále v nedohlednu a ona jej za 75 milionů korun chce prodat stůj co stůj do konce roku.

„Referendum se nás netýká, já na něj ohledy neberu. Prodej do konce roku platí. Je to soukromá záležitost," odmítá více situaci komentovat Eva Gajdošík.

Vyhlášení možného referenda je stále na mrtvém bodě, podle starostky města Ireny Brabcové totiž petiční archy stále nesplňují zákonem daná kritéria. Už potřetí je tak vrátili petičnímu výboru zpět.

„Nedostatky, které jsme jim vytkli, stále neodstranili. Myslí si, že je mají v pořádku, ale nemají. My jsme zavázáni všem našim obyvatelům, tak bychom měli postupovat podle zákona. Petičníci jsou přesvědčeni, že mají svou pravdu, my také. S takovou možná bude moci rozhodnout jedině soud, který to posoudí a rozetne. Možná přikáže na základě toho vyhlásit referendum," konstatuje starostka.

Podotýká, že eviduje také stížnosti některých obyvatel, že na petičním archu mají uvedené datum narození, přičemž tento údaj nikomu neposkytovali. Vytýkán je petičnímu výboru také fakt, že obyvatelé všechny náležitosti nevypsali vlastnoručně.

„U někoho byly dopsány vlastnoručně, u někoho zase jinou rukou. Dvakrát jsem už kvůli tomu byl na přestupkovém," přiznává za iniciátory referenda Josef Bouda.

Potřetí vrácené petiční archy kvůli odstranění nedostatků si prozatím ještě na poště nevyzvedl. Chystá se pro ně v pondělí. „Zatím tak nemohu komentovat třetí navrácení," vysvětluje. Josef Bouda se obává, že město neustálým vracením petičních archů k přepracování o vyhlášení referenda nestojí. Podle starostky to tak ale není.

Napajedelští obyvatelé by uvítali, kdyby se celá situace už nějak vyřešila. Například Alena Škopíková by byla pro, aby zámek město od majitelky odkoupilo. „Netuším sice, zda na to má, ale bylo by to dobře. Uvítala bych, kdyby byl zase konečně průchozí park," vysvětluje Alena Škopíková.

Průchodu přes park totiž majitelka přes časem zamezila kvůli neukázněným lidem. „Mám dvě malé děti, průchod parkem byl bezpečnější než chodit podél hlavní silnice, takže bych to také uvítala. Jinak pro odkup zámku městem nejsem. Veškeré investice by tak šly do háje," míní zase Veronika Kacerová.