Podtitulem 19. ročníku neckyády, stejně jako těch předcházejících bylo neutopit se a akci na vodě i v ní ve zdraví přežít.

Předcházející ročníky neckyád zahajovaly přehlídky netradičních a groteskních ručně vyrobených plavidel, které vyrobili dospělí, ale na vodě je ovládaly děti.

Letos ale neckyádu zahájili netradičně tři salaští hasiči, Petr Hollý, Tomáš Daněk a Michal Janováč, a to krátkou parodií úsměvného obsahu nestárnoucího originálního klenotu klasického baletu Labutí Jezero.

„Protože se nejednalo o soutěž o nejhezčí plavidlo, design a pohyb plavidel po vodní hladině nemusela hodnotit jury, ale ani sami autoři plavidel, jako tomu bylo v minulosti. Na putovní pohár s miniaturními neckami si mohla sáhnout a cenu převzít trojice hasičů, která se na vodní ploše zhostila parodie Labutí Jezero,“ informovala starostka Salaše Jitka Točková.

Přejezd po úzké lávce 

Magnetem pro diváky byl přejezd po úzké pětadvacetimetrové lávce na kole.

Zatímco řada soutěžících z řad dětí i dospělých skončila i s kolem po pár ujetých metrech po lávce pod vodní hladinou, nejlepšího výsledku dosáhl v kategorii dětí salašský Vojtěch Toček a Sami Wahbi z Itálie, v kategorii dospělých Salašan Michal Janováč, který lávku přejel bez nejmenší kolize a setkání s vodní hladinou čtyřikrát za sebou.

Na takzvaně vytuněném trakaři byl v sobotu pokořen rekord z roku 2018, a to v přejezdu lávky nad požární nádrží. Tehdy lávku čtyřikrát za sebou přejela salašská dvojice Stanislav Daněk s Rostislavem Mléčkou. Šestkrát se to v sobotu podařilo Tomáši Horákovi s Veronikou Briarovou z Morkovic.

Košt kvašáků, hermelínů a utopenců

Neckyádu mistrně skloubily vtipným slovem Martina Šenkýřová s Eliškou Poláškovou, členky divadelního souboru Zdeňka Štěpánka z Napajedel. Ani letos se salašská neckyáda neobešla bez koštu kvašáků, nakládaných hermelínů a utopenců.

Nikoliv ale z řad lidí. U stánku se zmíněnými dobrotami se po dvě hodiny tvořily fronty, než lidé soutěžní exempláře ochutnali a ohodnotili. Nevíce gurmánům chutnaly kvašáky rodiny Trubačíkové, nakládané hermelíny salašské starostky Jitky Točkové a utopenci Jany Špičákové.

Scénář 19. ročníku neckyády v Salaši vycházel z předcházejících ročníků i ze silné náklonnosti pořadatelů, obecního úřadu a dobrovolných hasičů k dobré zábavě návštěvníků.

„Díky očkování proti koronaviru se domníváme, že salašská neckyáda v příštích letech v naší obci nezanikne,“ doufala první žena Salaše.