Pro tolik obyvatel je obec vybavená kvalitním zázemím. Místní základní škola je spádová pro další dvě obce – Návojnou a Nedašovu Lhotu. Děti se zde vyučují až do deváté třídy. Tento rok jich usedá do lavic více než 270. Do školky, která je součástí ZŠ, chodí okolo čtyřiceti dětí.

Škola je nově zrekonstruovaná. Vyměňovala se okna, je zateplená, spravovala se tam jídelna i kuchyň," informovala starostka obce Alena Nováková.

Ano, v obci se, podle slov starostky, neustále něco mění a opravuje.

„Mezi největší akce řadím, že jsme revitalizovali část středu obce. Na to navazovala oprava veřejného prostranství před školou. Letos bychom rádi revitalizovali lokalitu před obecním úřadem. Dostupnost by měla být dobrá i pro občany s hendikepem," sdělila.

Právě v objektu, kde se nachází obecní úřad, má své sídlo i pošta, doktor, zubař nebo obchod s textilem. Velké využití má i sál, který pojme více než tři sta návštěvníků.

„Je to náš kulturní dům. Dělají se zde nejrůznější akce. Tradičně se zde pořádají fašanky, karneval, pochovávání basy, slet čarodějnic anebo dožínky. Pořadatelství fašanků se střídá mezi sportovci a hasiči. Letos to vyšlo na sportovce. Kulturní dům je neustále využitý, máme zde pořád nějaké akce. Míváme zde i divadelní představení, kdy k nám jezdí ochotníci. Jinak se zde konají zábavy, diskotéky, rodinné oslavy nebo svatby," vyjmenovala Nováková.

Právě v kulturním domě se schází i Senior klub pod vedením Lídy Dubčákové jakožto předsedkyně.

„Začátkem února jsme zde měli akci – pochovávání basy. Náš klub pořádá dvě větší události. Druhou je rozsvěcování vánočního stromečku společně s jarmarkem. Organizujeme besedy s důchodci i sportovní aktivity. Jezdíme třeba na Slovensko nebo chodíme na různé výšlapy," sdělila pro Deník Dubčáková.

Na otázku, jak se jí v Nedašově žije, odpověděla, že velmi dobře. „Dříve jsem žila ve městě. Teď zde bydlím už patnáct let. A jsem zde spokojená."

Co je velkou výhodou Nedašova hlavně pro mladé lidi, je to, že je obec hodně sportovně aktivní.

„Máme na dobré úrovni fotbal. Hrajeme ve vyšší třídě než okolní obce. Byli jsme dokonce až v kraji. Máme ve fotbale okolo osmdesáti členů. V obci je i hokejový tým. Největší základna je zde právě sportovců," řekla starostka.

I hasiče má obec aktivní. Hasičská zbrojnice se nachází zhruba uprostřed vesnice. Je nově zrekonstruovaná a za budovou se nachází areál, kde se také pořádají společenské akce.

Pro sportovce je zde kvalitní zázemí – škola má dvě tělocvičny a betonové hřiště. Starostka si však posteskla, že chybí pořádné venkovní sportoviště. To by se však mělo tento rok změnit.

„Obec chce vytvořit sportovní areál, který však nebude sloužit pouze škole, ale i občanům a tělovýchovné jednotě. Věříme, že uplatnění se zde najde," prozradila.

Co je kaňkou na jinak krásné a společensky založené obci, je nezaměstnanost. Jelikož v obci není žádná větší firma, tak lidé klidně dojíždějí desítky kilometrů do Zlína nebo Uherského Brodu. V Brumově-Bylnici je firma, která pojme jen několik zaměstnanců. Nevýhodou je také horší dopravní dostupnost. Obec neleží na hlavním tahu,
a tak zde nejezdí tolik spojů.

Na druhou stranu jde o velice upravenou vesnici. Je kam zajít i na výlet.

„To je naše velké plus. Máme tady přírodní rezervaci Jalovcová stráň. A přes naše lesy se dá krásně jít na Slovensko. Příroda je zde nádherná. Jsou zde i vzácné rostliny nebo živočichové," řekla Alena Nováková.

Kroniku si v obci poctivě vedou. Každý rok se vše podstatné zapisuje. Mají schované i dvě staré vzácné kroniky. Najdou se tam i fotografie, jak třeba vypadaly staré chalupy. Pro obec má velkou hodnotu.

„Máme ji v ruční vazbě, s folklorním vzorem," doplňuje starostka.

Folklorní soubor zde také funguje. Ten dětský, Valášek, má na starosti Markéta Holubová.

„Jsme poměrně mladý soubor. Založili jsme ho v roce 2014. Členů máme 27. Jsme zaměření na lidové zvyky a tradice. Snažíme se to dětem vštěpovat. Každý měsíc máme vystoupení. Je zaměřené na lidové písně a tance, bývá tam i scénka, aby to bylo zábavnější," popisuje vedoucí.

Sama v Nedašově žije a nemůže si vynachválit zdejší krajinu a přírodu.

„Není zde ten městský stres. Sice je to vesnice zapadlá, ale zlatá. Dobře se mi zde žije. Lidé jsou tady moc vstřícní," doplňuje.

Možná jste nevěděli, že:

  • v obci se nachází i soukromá pálenice v. o. s.
  • Patrik Macháč, rodák z Nedašova, je juniorský mistr ČR ve skoku dalekém v roce 2012
  • folklorní soubor Závršan tu udržuje spoustu tradic
  • v obci je vzácný mlýn, který je soukromým majetkem
  • hodně lidí v obci je věřících.

Nedašov v číslech:

  • 40 obyvatel pravidelně dochází do klubu seniorů
415 čísel popisných je v obci
  • 1× ročně se v Nedašově pořádá výstava holubů
  • 25 členů mají dobrovolní hasiči
  • 100 let od vysvěcení kostela bude v letošním roce slavit farnost Nedašov